Zupa z grzybów leśnych
Pyszna i esencjonalna zupa z leśnych grzybów, z dodatkiem warzyw korzeniowych i odrobiny ryżu. Z podanych składników, wychodzi dość gęsty i pożywny bulion, dla kilku osób.
Polecam, to przepis koniecznie do wypróbowania, w czasie chłodnej jesiennej aury ?
Składniki na zupę z grzybów leśnych
– 350 g leśnych grzybów ( u mnie podgrzybki )
– 3 mniejsze cebule
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 2 ząbki czosnku
– 4 mniejsze ziemniaki
– filiżanka brązowego ryżu lub kaszy
– 7 szklanek wody
– łyżeczka nasion jałowca lub ziela angielskiego
– kilka liści laurowych
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 płaskie łyżki majeranku lub 1 łyżka tymianku
– 4 łyżki słodkiej śmietanki
– płaska łyżka mąki ( opcjonalnie )
– sól i pieprz do smaku
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój na mniejszą kostkę. Grzyby umyj i pokrój na większe kawałki. Ryż lub kaszę, opłukaj na sitku.
Cebulę smaż na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj czosnek i grzyby. Całość smaż kilka minut, mieszając od czasu, do czasu.
W garnku zagotuj pokrojone warzywa, dodaj ryż lub kaszę, liście laurowe i nasiona jałowca. Gotuj około 25 minut.
Do garnka dołóż grzyby z cebulką, oraz majeranek lub tymianek. Gotuj na małym ogniu, kolejne 5- 10 minut.
Na koniec dodaj 4 łyżki śmietanki. Jeżeli lubisz, możesz dodać płaską łyżkę mąki, przesmażonej na rumiano na odrobinie masła klarowanego. Zupę dopraw do smaku wg. uznania.
Porcje na talerzu, można posypać świeżymi ziołami. Smacznego ?