Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
Lubicie granolę? Ja bardzo! To wspaniała towarzyszka szybkich śniadań, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na celebrowanie posiłku. Granola świetnie sprawdza się w środku tygodnia, kiedy odpada powolne gotowanie owsianki. Wystarczy odrobina mleka, czy jogurtu naturalnego i śniadanie w sumie gotowe. Sam bardzo lubię jadać ją ze skyrem, który ma wysoką zawartość białka, więc tworzy z granolą pełnoprawny posiłek. ? Często dorzucam do niej również garść świeżych owoców. Szczególnie dobrze smakuje z bananem. A skoro banan to warto pokusić się również o odrobinę masła orzechowego. Dlatego ostatnio pomyślałem, że te dwa składniki można byłoby od razu połączyć z płatkami owsianymi, tworząc wyjątkowe płatki. Tak właśnie powstała granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi. Dorzuciłem do niej również płatki kokosa i gorzką czekoladę, tworząc wspaniały zestaw śniadaniowy. To chyba jedna z najlepszych granoli, jakie kiedykolwiek zrobiłem. ?
Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste i daje nam pewność co do jej składu. Ponadto możemy wybrać swoje ulubione dodatki, tworząc kompozycję doskonałą. Tak, jak w tym wypadku, bo połączenie masła orzechowego, chipsów bananowych, gorzkiej czekolady i kokosa jest wprost uzależniające i trudno jest się powstrzymać, aby nie wyjadać jej prosto ze słoiczka. ? Oczywiście przepis ten możecie dowolnie modyfikować, zmieniając dodatki według uznania. Jednak jestem przekonany, że ta granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi stanie się Waszą ulubioną. ?
Granola z masłem orzechowym Łukasz Lubicie granolę? Ja bardzo! To wspaniała towarzyszka szybkich śniadań, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na celebrowanie posiłku. Granola świetnie sprawdza się… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1 duży słoik
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 35 minut 35 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 500 g górskich płatków owsianych*
- 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%)
- 100 g obranych orzechów ziemnych
- 100 g chipsów bananowych
- 50 g płatków kokosowych
- 50 g sezamu
- 200 g masła orzechowego 100%
- 100 g miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego
- 50 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku podgrzej przez 2-3 minuty masło orzechowe z olejem kokosowym, miodem oraz solą, mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Płatki owsiane połącz dokładnie z jeszcze ciepłym płynem oraz sezamem, a następnie przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut, mieszając płatki co około 5 minut, aby się nie przypaliły. Po tym czasie dodaj płatki kokosa, chipsy bananowe i orzeszki ziemne. Wymieszaj i piecz przez kolejne 5 minut.
- Gotową granolę ostudź i wymieszaj z posiekaną czekoladą. Przechowuj w puszce lub słoiku do około miesiąca czasu. Granolę możesz podawać z jogurtem lub mlekiem.
UWAGI
*W wersji bezglutenowej pamiętaj, aby wykorzystać płatki niezanieczyszczone glutenem.