Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
Gdy rano znajdujesz w szafce tylko kilka kromek suchej bułki/chleba/chałki, a za oknem zimno i do sklepu daleko … z pomocą przychodzą nam właśnie TOSTY FRANCUSKIE! To niesamowicie prosty sposób na przygotowanie naprawdę pysznego i efektownego śniadania z prostych składników, jakie zapewne macie w kuchennej szafce.
Same tosty jednak to dopiero początek drogi do pysznego śniadania. Oczywiście, są dobre same w sobie, ale dobrze dobrane dodatki mogą wynieść je na poziom kulinarnego arcydzieła! Na co dzień wystarcza mi garść świeżych owoców, naturalny jogurt grecki, miód, dżem lub syrop klonowy i śniadanie godne króla gotowe. Ale wyobraźcie sobie talerz z ciepłymi tostami, a na nich sos z borówek czy jagód skąpanych gęstym w sosie z masłem i syropem klonowym… brzmi nieźle, prawda?
O przygotowaniu samego sosu przeczytacie obok, pod listą ze składnikami dania, tu dodam tylko jedną radę. Pamiętajcie, żeby sos przygotować dość szybko tzn. nie gotować owoców w sosie zbyt długo. Mają tylko puścić trochę sosu, niech zachowają jednak swój kształt i jędrność. Taki sos będzie nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo apetycznie wyglądający.
Składniki:- Tosty francuskie:
- pieczywo - ok. 4-6 kromek np. chałka, bułka ...
- jajko - 2 szt
- mleko - 1/4 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- masło - 2 łyżki, najlepiej klarowane
- Sos borówkowy:
- borówki - 1 szklanka (lub jagody)
- masło - 2 łyżki
- syrop klonowy - 1/3 szklanki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- -
Tosty:
Jajka roztrzep z mlekiem i wanilią. Do tak przygotowanej masy włóż kromki pieczywa, obtocz z obu stron, aby równo nasiąkły (zostaw na ok. 10 minut), ale możesz też na całą noc!
Na patelni rozgrzej masło. Smaż kromki na złoto, z obu stron. Gaz pod patelnią nie może być zbyt duży, żeby tosty miały szansę przesmażyć się w środku, na zewnątrz niech pozostaną złote, niezbyt przypieczone.
Sos:
Na patelnię włóż masło, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i szczyptę soli. Gotuj, aż sos nieco się zagęści i zacznie przypominać syrop. Dodaj owoce, delikatnie połącz i smaż ok. 1 minuty, aby owoce puściły nieco soku, podgrzały się, nie mogą się jednak rozpaść.
Owoce z sosem możesz od razu podać z tostami, albo najpierw połóż na tostach borówki, a sos jeszcze chwilę podgrzej na patelni, na dużym ogniu, aby stał się naprawdę gęsty i aromatyczny :)
***
A następnym razem przygotuj GOFRY z tostów francuskich! Przepis TUTAJ!