Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
Jeżeli lubisz lekkie, pożywne obiady z piersią kurczaka, polecam to danie z pieczarkami i szpinakiem. Sprawdzi się na każdą okazję i z każdym dodatkiem, typu kasza, ryż lub makaron. Polecam do wypróbowania ?
Składniki na filety z pieczarkami i szpinakiem
– 3 filety z kurczaka
– 200 – 250 g mniejszych pieczarek
– 2 kulki mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 płaska łyżka mąki z ciecierzycy lub krupczatki
– 100 ml. śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
– przyprawa naturalna do kurczaka
– sól i pieprz do smaku
– olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Jeżeli piersi są duże, przekrój każdy płat na dwie części i posyp każdej strony przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Pieczarki dokładnie umyj, obierz i pokrój na grubsze plasterki. Cebulkę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na rozgrzany tłuszcz, daj piersi z kurczaka. Smaż na mniejszym ogniu, z każdej strony na rumiano. Odłóż na talerzyk.
Na tą samą patelnię ( bez mycia ) daj cebulkę i czosnek. Smaż chwilę mieszając.
Dodaj mąkę, całość energicznie pomieszaj. Dolej 3/4 szklanki wody, ponownie wszystko pomieszaj, dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki odparują wodę, do sosu daj filety. Całość gotuj kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodaj szpinak. Dodaj śmietankę, jeżeli używasz, chwilę gotuj. W razie potrzeby, dopraw do smaku.
Gotowe danie można posypać świeżo posiekanymi ziołami. Smacznego ?