Dyniowe placuszki

Dyniowe placuszki

Pyszne placuszki w pomarańczowym kolorze. Doskonałe na słodkie śniadanie czy podwieczorek.

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mleka

Dodatkowo:

  • owoce do podania
  • syrop klonowy/miód/sos toffi
  • orzechy

 

Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, miękkie masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (można też smażyć beztłuszczowo, patrz ostatnie zdjęcie), smażymy placuszki na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Podajemy np z owocami, posypane posiekanymi, prażonymi orzechami i polane miodem.

 

Fajnie smakują też z musem truskawkowym (te smażone były beztłuszczowo).

Polecam również przepis na wegańską sałatkę warstwową (a'la gyros)

Kategorie przepisów