Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem

 

  • 2 brokuły
  • ok. 200 g tuńczyka (ja kupuję w słoiczku, te z Lidla)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Gdy przestygną, dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Tuńczyka rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i solą do smaku.

 

Inspiracja

Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee 

Kategorie przepisów