Gruszki gotowane w winie z czekoladą
Dzisiejsza propozycja pobudza wyobraźnię i powoduje, że wspomnienia powracają. Właśnie przeniosły mnie na ulice Paryża do restauracji przy Trocadero na kieliszek wina i deser...
A tak naprawdę przyjęłam wyzwanie od Many Mornings przystąpienia do akcji #EatThatSock. Skarpetki nie od pary z motywem kulinarnym mnie sprowokowały do przygotowania moich gruszek. Gotowane w winie i podane z czekoladą mają wysublimowany smak. Są jak milion dolarów:-) Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
- 4 gruszki,
- 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 4 goździki,
- po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu.
- 50 g gorzkiej czekolady,
- mleko,
- garść orzechów włoskich.
Przygotowanie: Gruszki obrać, zalać winem, wsypać przyprawy. Gotować około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Wino zredukować, dodać kawałki czekolady. Podlać mlekiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Na dno naczynia wlać sos, ułożyć gruszki całe lub przekrojone. Posypać posiekanymi orzechami.