Inspirację do wykonania tego ciasta znalazłam na stronie Przyślij Przepis. Baaardzo lubię ciasta z bananami, więc wiedziałam, że to będzie coś dla mnie.
Chrupiący wafelek przykryty serowym kremem i obficie wypełniony „karmelem” orzechowym tworzy fantastyczną całość, której nikt, absolutnie nikt się nie oprze.
Dzisiaj zaproponuję przepis na pierogi z soczewicą, marchewką i cebulką. Pyszne połączenie warzyw w tym farszu, da nam miłą odmianę - od dobrze nam znanych pierogów np. z kapustą. Pierogi idealnie smakują podane zaraz po ugotowaniu, jak również odsmażane później na patelni.
Mięso wyszło smaczne i przyciągające wzrok, choć może nie do końca tak ładne, jak z przepisu, którym się wzorowałam 😉
Mimo wszystko uważam, że to fajna opcja na niedzielny obiad, wszelakie święta czy inne rodzinne uroczystości.
Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-)
Jedna z moich ulubionych zup sezonowych to krem z pieczonych pomidorów. Robię ją tylko latem bo wtedy pomidory smakują najlepiej. Jest bardzo szybka do zrobienia jak to zwykle bywa z kremami, trzeba tylko wcześniej upiec pomidory. Ja zazwyczaj wrzucam je do piekarnika, gdy piecze się jakieś mięso lub chleb.
Sezon na bób trwa krótko, od końca czerwca do końca sierpnia. Najsmaczniejsze są młode nasiona, na które sezon właśnie się rozpoczął.Nasiona bobu mają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych.
Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z kawałków mięsa lub grillowanej kiełbasy. Smakują wyśmienicie, a podane z zaproponowanych sosem jogurtowym z dodatkiem tahini, to rewelacja!
Pieczone ziemniaczki to coś, co kochają absolutnie wszyscy. Tak mi się przynajmniej wydaje;)
O ile ktoś może nie przepadać za samymi ziemniakami, to już takie z piekarnika zjada z przyjemnością. Przynajmniej ja zaliczam się do tej grupy osób;)
Klopsiki szwedzkie to bardzo proste danie, chociaż wymaga użycia dość dużej ilości aromatycznych przypraw. Warto jednak to zrobić, bo dzięki temu klopsiki zyskują naprawdę głęboki i niecodzienny smak.
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ryżem naturalnym, choć doskonała będzie grzanka z bagietką posmarowaną oliwą i czosnkiem.
Przed Wami mój ulubiony przepis na klasyk klasyków, czyli kruchutką, maślaną tartę ze śmietankowym obłoczkiem w postaci budyniu i orzeźwiającym, truskawkowym wykończeniem.