Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem to przepis na super prosty makaron, który można przygotować w kwadrans i to nawet ze zmywaniem! Danie to przypomina słynne neapolitańskie spaghetti aglio e olio, chociaż z pewnymi różnicami. Czosnku celowo nie smażę na oliwie, starając się zachować jego ostry smak (tutaj najbardziej nadadzą się młode i jeszcze różowe ząbki o delikatniejszym aromacie), który przełamuje lekko słodkawa i korzenna bazylia. Dodatkowo do dania dodaję drobno starty parmezan, który cudownie skleja makaron i nadaje mu pełni smaku.
Przepis na to spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią to nie jest typowa neapolitańska cucina povera. W końcu biedacy na pewno nie mogli pozwolić sobie na dobry gatunkowo ser. Niemniej jednak jest to pyszna wariacja na temat popularnego dania, którą gorąco Wam polecam na ekspresowy obiad. ? U mnie takie spaghetti z oliwą w różnych wariacjach gości bardzo często, szczególnie gdy brakuje mi czasu na przygotowywanie bardziej wyszukanych posiłków. Jednakże w tej prostocie tkwi cała siła, bo to jeden z moich ulubionych przepisów na makaron. Spróbujcie i Wy!
Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem Łukasz Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem to przepis na super prosty makaron, który można przygotować w kwadrans i to nawet ze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4 C
zas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 50 g startego parmezanu lub grana padano
- solidny chlust oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedź go, wlej solidną porcję oliwy i wymieszaj od razu, aby się nie skleił.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i połowę parmezanu. Ponownie wymieszaj i podawaj od razu, posypując danie z wierzchu dodatkową porcją sera.