Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem to przepis na super prosty makaron, który można przygotować w kwadrans i to nawet ze zmywaniem! Danie to przypomina słynne neapolitańskie spaghetti aglio e olio, chociaż z pewnymi różnicami. Czosnku celowo nie smażę na oliwie, starając się zachować jego ostry smak (tutaj najbardziej nadadzą się młode i jeszcze różowe ząbki o delikatniejszym aromacie), który przełamuje lekko słodkawa i korzenna bazylia. Dodatkowo do dania dodaję drobno starty parmezan, który cudownie skleja makaron i nadaje mu pełni smaku.

Przepis na to spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią to nie jest typowa neapolitańska cucina povera. W końcu biedacy na pewno nie mogli pozwolić sobie na dobry gatunkowo ser. Niemniej jednak jest to pyszna wariacja na temat popularnego dania, którą gorąco Wam polecam na ekspresowy obiad. 😉 U mnie takie spaghetti z oliwą w różnych wariacjach gości bardzo często, szczególnie gdy brakuje mi czasu na przygotowywanie bardziej wyszukanych posiłków. Jednakże w tej prostocie tkwi cała siła, bo to jeden z moich ulubionych przepisów na makaron. Spróbujcie i Wy!

Zdjęcie - Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem Łukasz Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem to przepis na super prosty makaron, który można przygotować w kwadrans i to nawet ze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 C
zas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano
  • solidny chlust oliwy z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcedź go, wlej solidną porcję oliwy i wymieszaj od razu, aby się nie skleił.
  3. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i połowę parmezanu. Ponownie wymieszaj i podawaj od razu, posypując danie z wierzchu dodatkową porcją sera.

Przepisy z tych kategorii

Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem

Jogurt z prażonym słonecznikie…

food² food²
Food Square

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną
1

Sałatka z rukolą, suszonymi po…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym
1

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sasznie
3

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
2

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy