Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka, wszystko to dzięki pianie z białek
3 jaja
5 łyżek mąki (orkiszowej lub gryczanej) przesianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego
olej do smażenia
owoce dowolne
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Miksujemy 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy dalej. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i proszek do pieczenia, następnie mieszamy już łyżką lub szpatułką. Czynność powytwarzamy do skończenia. Rozgrzewamy olej i nakładamy porcję placuszka, zmniejszamy temperature, ponieważ ciasto zawiera cukier może łatwo się przypalić. Upieczone przekładamy na ręczniczku. Podajemy z owocami.