Babeczki brownie z kremem i malinami
Babeczki brownie z kremem i malinami – pyszny deser dla wielbicieli czekolady !
Babeczki to jedne z tych ciastek, które uwielbiam ! Nie tylko za to, że stosunkowo szybko się je przygotowuje ale te dlatego, że można z nimi do woli eksperymentować ? Mój ulubiony rodzaj babeczki to czekoladowe, ale takie mocno czekoladowe. Tym rzem zaszalałam i do babeczek zrobiłam jeden z najprostszych kremów czyli krem maślany, a wierzch ozdobiłam malinami, które idealnie pasują do czekolady ?
Babeczki brownie z kremem i malinami
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia ⠀
Dodatkowo na krem:
1/2 kostki roślinnej margaryny (można użyć też masła zwykłego lub bez laktozy)
60 g cukru pudru ⠀
Sposób wykonania:
W garnku podgrzewamy masło z czekoladą (do rozpuszczenia), następni masę studzimy. W mikserze ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy masło z czekoladą (partiami, cały czas delikatnie mieszając) na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Przelewamy je do formy na muffinki (wcześniej natłuszczamy ją i wysypujemy mąką). Babeczki pieczemy w 180 st. C ok. 20 min. W międzyczasie przygotowujemy krem maślany, w tym celu ucieramy margarynę lub masło z cukrem pudrem na puszystą masę ważne aby masło miało temp. pokojową !). Krem chowamy do lodówki. Wyciągamy babeczki z piekarnika i studzimy. Przed podaniem dekorujemy je kremem i malinami.
Lubicie desery z owocami ? Koniecznie zobaczcie też inne deserowe propozycje !