Kotlety mielone z białą kapustą

Kotlety mielone z białą kapustą

Bardzo delikatne kotlety mielone z dodatkiem młodej, białej kapusty. Kapustę, należy drobno poszatkować i połączyć z mielonym mięsem.
Wiele kuchni świata, wyróżnia się klopsami z dodatkiem warzyw, są szczególnie popularne w kuchni bałkańskiej i arabskiej. Najczęściej są nadziewane papryką, porem, cukinią i całym wachlarzem aromatycznych ziół i przypraw.
Można je delikatnie smażyć, lub ugotować w sosie pomidorowym.
Do moich “gołąbkowych” kotletów mielonych, sos pomidorowy będzie idealny. Kotlety smakują również z letnią sałatką i młodymi ziemniakami ?
Bardzo polecam ?

Zdjęcie - Kotlety mielone z białą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety mielone z białą kapustą



Składniki na kotlety mielone z białą kapustą / około 12 sztuk

– 500 g mięsa np. udziec indyka
– 400 g białej kapusty drobno poszatkowanej
– 4 łyżki kaszy manny ( u mnie semolina ) + kasza do panierki
– 1 cebula pokrojona w piórka
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka przyprawy gyros
– sos pomidorowy ( opcjonalnie )

Cebulę podsmaż na złoty kolor. Mięso przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem, zmiel razem z cebulą i czosnkiem.

Wszystkie składniki daj do miseczki. Dłonią wyrabiaj składniki, do momentu otrzymania zwartej masy. Jeżeli masa wciąż będzie się kleić, dosyp trochę kaszy.

W dłoniach uformuj małe, okrągłe kotlety. Kotlety obtocz w kaszy mannie.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej lub masło klarowane. Klopsy smaż na lekko złoty kolor z każdej strony.

Dolej szklankę wody, bulionu lub sos pomidorowy. Duś około 40 minut, na małym ogniu pod przykryciem.
Podaj z ryżem, lub z młodymi ziemniakami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Kotlety mielone z białą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów