Sernik na zimno bez cukru
 
             
 
 Idealny deser na lato: sernik na zimno z galaretką i truskawkami. Słodki, sycący i pyszny, a przy tym lekki i niskokaloryczny. Na pewno będę go przygotowywać regularnie i wam też bardzo go polecam! 
 Sernik na zimno bez cukru
 spód:
 - 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 25g erytrolu
 - 1/2 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
 - 1 jajko
 - 100g mleka
 - olej do smażenia
 
 - 340g jogurtu greckiego light
 - 500g serka labneh*
 - 100g erytrolu
 - 1 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 - 1/2 łyżki soku z cytryny
 - 20g żelatyny
 - 1/2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru
 - 180g truskawek
 
 1) Wymieszać wszystkie składniki na spód.
 2) Na patelni o średnicy dna ok. 21 cm (takiej jak tortownica) rozgrzać odrobinę oleju.
 3) Wylać ciasto i smażyć pod przykryciem, aż pojawi się dużo bębelków.
 4) Ostrożnie odwrócić i smażyć przez 1-2 minuty.
 5) Wystudzić i włożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie przycinając placek.
 6) Zmiksować serek, jogurt grecki, erytrol, stewię, esencję waniliową i sok z cytryny.
 7) Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać do masy serowej.
 8) Dokładnie zmiksować i wlać do formy.
 9) Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
 10) W tym czasie przygotować galaretkę, słodząc ją erytrolem i stewią.
 11) Schłodzić i wstawić do lodówki, by lekko zgęstniała.
 12) Na serniku rozłożyć połówki lub plastry truskawek i zalać równomiernie galaretkę.
 13) Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 
 
 *lub serka kremowego o mniejszej zawartości tłuszczu
 
 Czas przygotowania: 1 godzina + chłodzenie
 Liczba porcji: 8
 Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal
 
 
            