Sernik na zimno bez cukru
Idealny deser na lato: sernik na zimno z galaretką i truskawkami. Słodki, sycący i pyszny, a przy tym lekki i niskokaloryczny. Na pewno będę go przygotowywać regularnie i wam też bardzo go polecam!
Sernik na zimno bez cukru
spód:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25g erytrolu
- 1/2 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 1 jajko
- 100g mleka
- olej do smażenia
- 340g jogurtu greckiego light
- 500g serka labneh*
- 100g erytrolu
- 1 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 20g żelatyny
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru
- 180g truskawek
1) Wymieszać wszystkie składniki na spód.
2) Na patelni o średnicy dna ok. 21 cm (takiej jak tortownica) rozgrzać odrobinę oleju.
3) Wylać ciasto i smażyć pod przykryciem, aż pojawi się dużo bębelków.
4) Ostrożnie odwrócić i smażyć przez 1-2 minuty.
5) Wystudzić i włożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie przycinając placek.
6) Zmiksować serek, jogurt grecki, erytrol, stewię, esencję waniliową i sok z cytryny.
7) Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać do masy serowej.
8) Dokładnie zmiksować i wlać do formy.
9) Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
10) W tym czasie przygotować galaretkę, słodząc ją erytrolem i stewią.
11) Schłodzić i wstawić do lodówki, by lekko zgęstniała.
12) Na serniku rozłożyć połówki lub plastry truskawek i zalać równomiernie galaretkę.
13) Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
*lub serka kremowego o mniejszej zawartości tłuszczu
Czas przygotowania: 1 godzina + chłodzenie
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 210 kcal