Szybki chleb na drożdżach instant
Lubię chlebowe eksperymenty, ale czasem mam ochotę na zwykły prosty chleb. Prosty i przede wszystkim szybki! Dlatego przygotowałam przepis na pszenny chleb z keksówki z suszonych drożdży isntant, z których już nie trzeba przygotowywać zaczynu. Można go upiec z każdej mąki pszennej jasnej (chociaż polecam typ 650), w przypadku pełnoziarnistej trzeba by dać już więcej wody. Aby uzyskać rumianą skórkę smarujemy go z wierzchu białkiem a dodatkowo warto posypać ulubionymi ziarenkami np. ziarenkami słonecznika.
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 420 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- mąki pszennej typ 450/500/550/650/700 - 600 ml
- nasion słonecznika (wierzch) - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne przez ok. 5 minut.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.