Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)
Lody porzeczkowo-malinowe – pyszne letnie połączenie !
Gdyby ktoś mnie zapytał z czym najbardziej kojarzy mi się lato odpowiedziałabym; ” Z owocami i z lodami”. Jeśli chodzi o lody to w szczególności lubię sorbety czy to takie na bazie samych owoców czy takie z dodatkiem jogurtu lub mleka ? No bo czy jest coś lepszego na upały niż orzeźwiające słodko-kwaśne lody bogate w dużą dawkę witaminy C ! ?
Moja lodowa propozycja jest w 100 % wegańska nawet udało mi się kupić w Biedronce wafelki z roślinnym składem ? Dodatkowo do ich wykonania nie potrzebujecie maszynki, czy innych skomplikowanych urządzeń ? Wystarczy blender ! Jedyne co to najgorszy jest ten czas oczekiwania, aż lody zamarzną ? Ale jest na to sposób, zrobić wieczorem i włożyć na noc do zamrażarki, aby rano móc się cieszyć pysznymi lodami !
Jeśli chodzi o zdjęcie lodów to koncepcja urodziła się dokładnie przed robieniem zdjęć. Ale sesja była niezwykle trudna zważając na upały ! Lody bardzo szybko zmieniły swój stan skupienia ale po zdjęciach udało się je szybko odratować ?
Ale już nie przedłużając zapraszam po przepis ! I życzę smacznego ?
Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)
Składniki:
3 kubki jogurtu wegańskiego (u mnie kokosowy @planton_roslinny bez cukru)
1 szklanka malin
1/2 szklanki porzeczek
2 łyżki ksylitolu lub cukru
Wszystko razem zmiksować. Przelać do pojemnika i schować do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Rożki kupiłam w Biedronce i o dziwo miały wegański skład i kosztowały 2 zł z groszami ?