Kopytka z pesto z jarmużu
Moje ulubione pesto z jarmużu, pestek słonecznika, długo dojrzewającego sera i delikatnej oliwy z oliwek. Zwykle robię pesto na szybko z makaronem, tym razem zrobiłam kopytka. Pesto w połączeniu z gorącymi kopytkami, smakuje wyśmienicie. Ser się rozpływa, a składniki nabierają aromatu.
Moja propozycja na pożywny, bezmięsny i smaczny obiad dla całej rodziny ?
Składniki na kopytka
– 450 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
– 4-5 łyżek mąki + do posypania blatu
– 1 jajko
Składniki na pesto
– 2 większe liście jarmużu
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 2 – 3 łyżki startego, twardego sera typu parmezan
– 2 małe ząbki czosnku
– 5 łyżek delikatnej oliwy
Ziemniaki przepuść przez wyciskarkę, dodaj jajko i mąkę. Masę wyrabiaj na elastyczne i zwarte ciasto.
Na posypanym mąką blacie, uformuj wałeczki o średnicy 2- 3 cm. Wałeczki potnij w poprzek na wąskie kopytka.
Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej wody partiami wrzucaj kopytka, kiedy kluseczki wypłyną, gotuj około 1-2 minuty i od razu wyciągaj łyżką cedzakową. Czas gotowania, zależy od wielkości klusek.
Liście jarmużu potnij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksuj.
Pesto dodaj do gorących klusek, od razu podawaj. Kopytka można podać np. na wczesną kolacje, smakują również odgrzewane na patelni. Smacznego ?