Kopytka z pesto z jarmużu

Moje ulubione pesto z jarmużu, pestek słonecznika, długo dojrzewającego sera i delikatnej oliwy z oliwek. Zwykle robię pesto na szybko z makaronem, tym razem zrobiłam kopytka. Pesto w połączeniu z gorącymi kopytkami, smakuje wyśmienicie. Ser się rozpływa, a składniki nabierają aromatu.
Moja propozycja na pożywny, bezmięsny i smaczny obiad dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Kopytka z pesto z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopytka z pesto z jarmużu

Składniki na kopytka

– 450 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
– 4-5 łyżek mąki + do posypania blatu
– 1 jajko

Składniki na pesto

– 2 większe liście jarmużu
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 2 – 3 łyżki startego, twardego sera typu parmezan
– 2 małe ząbki czosnku
– 5 łyżek delikatnej oliwy

Ziemniaki przepuść przez wyciskarkę, dodaj jajko i mąkę. Masę wyrabiaj na elastyczne i zwarte ciasto.

Na posypanym mąką blacie, uformuj wałeczki o średnicy 2- 3 cm. Wałeczki potnij w poprzek na wąskie kopytka.

Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej wody partiami wrzucaj kopytka, kiedy kluseczki wypłyną, gotuj około 1-2 minuty i od razu wyciągaj łyżką cedzakową. Czas gotowania, zależy od wielkości klusek.

Liście jarmużu potnij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksuj.

Pesto dodaj do gorących klusek, od razu podawaj. Kopytka można podać np. na wczesną kolacje, smakują również odgrzewane na patelni. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kopytka z pesto z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kopytka z pesto z jarmużu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl pomidorowy z miodem

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem
1

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
2

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pesto wegańskie

Pesto wegańskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem
2

Naleśniki z twarożkowo-ziołowy…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem
1

Zielone naleśniki z aromatyczn…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z roszponką, groszkiem, jajem i rzeżuchą
1

Sałatka z roszponką, groszkiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj