Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Lato to czas grillowania i pikników, a w okolicznościach natury nic tak dobrze nie smakuje jak chrupiące pieczywo. Świetnie sprawdzi się tu lekka jogurtowa ciabatta, którą wzbogaciłam o pomidorki koktajlowe i lubczyk. Możecie tutaj dodać także inne zioła np. bazylię!

 

 

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki na jogurtową ciabattę:

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. letnia woda - 150 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 2 łyżka
  5. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  6. jogurtu naturalnego - 150 g
  7. posiekanego lubczyku lub bazylii - 3 łyżki
  8. pomidorków koktajlowych - 100

 

Potrzebne narzędzia:

miska, czysta ściereczka, waga kuchenna, stolnica

Przepis na jogurtową ciabattę:


1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól, jogurt naturalny, pokrojone drobno pomidory, posiekane zioła. Wlewamy stopniowo wodę z oliwą i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto na ciabattę zostawiamy w misie skropionej oliwą na godzinę pod przykryciem.
3. Po tym czasie formujemy podłużną ciabattę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki ciasta podtrzymujemy "rulonikami" ze ściereczek, aby ciabatta nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Upieczoną ciabattę podajemy ze Smakowitą de luxe.

 

Drożdże są ważnym składnikiem ciabatty. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.

Pamiętajcie, że ze świeżych drożdży warto zrobić wcześniej zaczyn (rozczyn drożdżowy). W ogóle nie jest to trudne, gwarantuje aktywację drożdży i wymaga  zaledwie 5-15 minut więcej w domowej piekarni niż w przypadku drożdży suszonych. Chcesz wiedzieć więcej, jak pobudzić drożdże do pracy i mieć lepsze ciasto? Więcej przeczytasz o zaczynie drożdżowym w poradniku Smakowitego Chleba na temat „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.

Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów