Ciasto jogurtowe z truskawkami II
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam już niejednokrotnie. Praktycznie w sezonie truskawkowym jest u mnie obowiązkowym punktem. Z tą różnicą, że dotychczas ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam z dodatkiem masła, a tym razem użyłam oleju. Ta zamiana wg mnie wyszła ciastu na dobre. Jest bardzo delikatne, wilgotne i znika w bardzo szybkim tempie:-) Ale to na pewno nie jest zasługa oleju, bo z tamtym było podobnie:-) Oczywiście truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami.
Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:
- 30 dkg truskawek,
- 2 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g jogurtu naturalnego (dałam grecki),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem do uzyskania białej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem. Wlać olej i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.