Ciasto jogurtowe z truskawkami II

Ciasto jogurtowe z truskawkami II

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam już niejednokrotnie. Praktycznie w sezonie truskawkowym jest u mnie obowiązkowym punktem. Z tą różnicą, że dotychczas ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam z dodatkiem masła, a tym razem użyłam oleju. Ta zamiana wg mnie wyszła ciastu na dobre. Jest bardzo delikatne, wilgotne i znika w bardzo szybkim tempie:-) Ale to na pewno nie jest zasługa oleju, bo z tamtym było podobnie:-) Oczywiście truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:

  • 30 dkg truskawek,
  • 2 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g jogurtu naturalnego (dałam grecki),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • cukier puder do posypania.


Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem do uzyskania białej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem. Wlać olej i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów