Cytrynowa babka majonezowa z polewą
Cytrynowa babka majonezowa- szybka, pyszna i puszysta !
Jakie będą święta w tym roku? Tego nie wie nikt. Ale jedno jest pewne babkę zawsze można upiec 😁 Zwłaszcza taką bardzo puszystą i mocno cytrynową babkę majonezową ! Skład jest naprawdę krótki i nie zawiera nabiału 😊 To zdecydowanie mój number 1 jeśli chodzi o babki ! Jeśli jeszcze nie robiliście i nie jedliście to koniecznie musicie to nadrobić ! ⠀
Zanim przejdziecie do przepisu to mam dla Was kilka wskazówek :
1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do wypieku polecam drobny cukier
3. Ciasto po przelaniu do formy należy od razu włożyć do piekarnika.
4. Jeśli ciasto będzie się za bardzo przypiekać od góry to można nakryć je folią aluminiową. ⠀
Składniki:
65 g mąki tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
140-150 g cukru (można dać ksylitol)
4 jajka
4 łyżki majonezu (u mnie wegański #cremajo )
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Skórka z cytryny 🍋
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Ważne aby masa była dobrze napowietrzona (ubijałam kilka minut). W międzyczasie natłuszczamy formę na babkę i wysypujemy ją kaszą manną lub bułką tartą, a piekarnik nastawiamy na 170 st. C. Do ubitych jajek dodajemy sok z cytryny, skórkę, ekstrakt i majonez. Delikatnie mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką. Następnie do masy dodajemy partiami wcześniej przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie i delikatnie mieszamy od spodu napowietrzając masę. Przelewamy ją do formy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Babkę wyjmujemy z formy po wystudzeniu ! Gotowe ciasto można udekorować polewą lub lukrem 🤗
⠀