Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę cebulową. Jeśli więc chcecie dobie trochę popłakać podczas krojenia i gotowania to zachęcam ;-) Zupa wychodzi pyszna więc rekompensuje te wylane łzy ;-) U mnie miała być na dwa dni, ale mam w domu małych żarłoków i zniknęła od razu :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • około 1 kg cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 g masła
  • 50 g oliwy
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • tymianek


Dodatkowo:

  • bagietka
  • ser u mnie mozzarella


1. Wcześniej przygotowujemy bulion. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. W garnku roztapiamy masło i oliwę. Wrzucamy naszą pokrojoną cebulę i dusimy na średnik ogniu około 30 minut, ciągle mieszając.
2. Jak cebula odrobinę nam ściemnieje, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, chwilkę dusimy, następnie dodajemy wino. Dusimy chwilę, żeby odparowało.
3. Teraz wlewamy bulion i gotujemy około 30 minut.
4. Tak z 5 minut przed końcem gotowania wkładamy naszą pokrojoną bagietkę, którą posypujemy serem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 4-5 minut na termoobiegu.
5. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Podajemy ze startym serem i naszymi grzankami. Smacznego :-)

Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów