Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!

Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!

Kokosanki – przysmak wielu z dziecięcych lat .

Także i mój.

Od najmłodszych lat uwielbiałam wszystko co kokosowe, a że moje dzieciństwo nie było czasem królowania rafaello objadaliśmy się wszyscy dostępnymi wtedy prawie w każdym sklepie kokosankami.

Do dziś pamiętam ten smak -obłędnie słodkie, mokre i klejące we środku.

Takie, po których cukier aż „kipiał uszami” , a jednak na jednej nigdy nie dało się skończyć.

 Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś właśnie na takie mam dla Was przepis.

Spróbujcie koniecznie!

Ale zanim jednak sięgniemy po przepisy to pokażę Wam książkę, w której znajdziecie mnóstwo takich właśnie prostych, a pysznych przepisów!

Mam ją od lat i korzystam bardzo często!

To książka „DESERY SIOSTRY MARII” z serii Siostra Maria.

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie wielu z Was okładka nie zachęci, ale zaufajcie mi, że wnętrze z całą pewnością Was zachwyci!

Pełna jest fajnych, łatwych i przede wszystkim pysznych przepisów!

Teraz w Empiku dostępna w mega promocyjnej cenie! 

ZOBACZCIE TUTAJ!

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne książki z tej serii w promocyjnych cenach – polecam!

Wystarczy kliknąć w książkę, by przenieść się do świata Empiku!

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A teraz zapraszam Was na obiecane kokosanki – to tylko kilka minut roboty i najbardziej proste składniki, które pewnie macie w kuchennej szafce.

Polecam!

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* masło min.82% – 50 g

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 3 łyżki

* wiórki kokosowe – 200 g

* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )

* sól – 1 szczypta

* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.

Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.

Odstawiamy na chwilę do schłodzenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi formujemy kokosanki.

Lekko spłaszczamy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - KOKOSANKI - MOKRE, KLEJĄCE - NAJLEPSZE! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów