Chleb z Vermont

To jeden z najbardziej znanych przepisów Jeffreya Hamelmana, największego na świecie autorytetu w dziedzinie pieczenia chleba. Jest to chleb na zakwasie, więc wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej. Ciasto na chleb będzie wymagało poświęcenia mu nieco uwagi, mam tu na myśli konieczność składania go trzykrotnie w trakcie wyrastania. Składanie ciasta polega na rozciągnięciu go na płasko i złożeniu czterech boków do środka na tzw kopertę. Proces ten ma na celu usunięcie nadmiaru dwutlenku węgla, wyrównanie temperatury w cieście (zagniata się cieplejsze brzegi do środka) oraz wzmocnienie struktury, co ma znaczenie podczas pieczenia. Tak dopieszczone ciasto odwdzięczy się w postaci chleba o grubej chrupiącej skórce i puszystym i miękkim wnętrzu. Ja piekę ten chleb w garnku żeliwnym i bardzo polecam ten sposób. Ale można też wykorzystać przykrywane naczynie żaroodporne lub upiec ten chleb na kamieniu do pizzy. Pozwala to stworzyć w domowym piekarniku warunki jak najbardziej zbliżone do pieca chlebowego.

Zdjęcie - Chleb z Vermont - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Zaczyn:
15 g (1 łyżka) aktywnego zakwasu żytniego przepis
70 g mąki pszennej typ 750
85 ml wody
Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin, najlepiej na całą noc.


Ciasto na chleb:
zaczyn
340 g mąki pszennej typ 750
45 g mąki żytniej typ 2000
210 ml wody
10 g (1 łyżeczka) soli
Przygotowanie: Do miski dajemy mąkę pszenną, żytnią, zaczyn i wodę, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 20-60 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wyrabiamy na niskich obrotach miksera lub ręcznie około 5 minut. Miskę z ciastem chlebowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. Co 50 minut wyjmujemy ciasto na blat, rozpłaszczamy, następnie składamy "w kopertę", obracamy, formujemy kulkę i wkładamy do miski, przykrywamy i po 50 minutach czynność powtarzamy. Do durszlaka wkładamy ściereczkę i obficie posypuję ją mąką, wkładamy uformowany okrągły bochenek i zostawiamy do wyrastania na 2-2,5 godziny.
Do piekarnika wkładamy garnek żeliwny z przykrywką i rozgrzewam do temperatury 230 stopni C. Do gorącego garnka przekładamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy i pieczemy około 40 minut. Chleb po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Zdjęcie - Chleb z Vermont - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Chleb z Vermont - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z Vermont - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tartine bread z ziarnami
1

Tartine bread z ziarnami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy pszenno-żytni wg J.Hamelmana
2

Chleb razowy pszenno-żytni wg…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki hamburgerowe
8

Bułki hamburgerowe

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Miękkie maślane bułeczki
6

Miękkie maślane bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bagietki orkiszowe na maślance
4

Bagietki orkiszowe na maślance

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

Orzechowe ciasteczka z żurawin…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Chleb owsiankowy na zakwasie
1

Chleb owsiankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki
1

Bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bułeczki mleczne śniadaniowe (wegańskie)
2

Bułeczki mleczne śniadaniowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chlebki pita na zaczynie poolish
2

Chlebki pita na zaczynie pooli…

food² food²
Food Square

Mleczny chleb Hokkaido
1

Mleczny chleb Hokkaido

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bułeczki z sezamem
2

Bułeczki z sezamem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu