Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe
Ja wiem, że często pisze o jakimś daniu, że jest „moje ulubione”, ale to ciasto naprawdę nie ma sobie równych! Po pierwsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet brudzić miksera, po drugie ma fajną, wilgotną konsystencję, miły czekoladowy aromat i orzeszki w środku.
Tajemnicą jego wyjątkowego smaku może być także fakt, że w środku ma kilka łyżek Nutelli (czy innego czekoladowo-orzechowego mazidła). To plus maślanka sprawia, że placek naprawdę długo zachowuje świeżość. Możecie przygotować do niego dodatkowo czekoladową polewę, a wierzch obsypać siekanymi orzeszkami, ale i bez tych dodatków ciasto jest po prostu wyśmienite!
Do upieczenia ciasta wykorzystałam kwadratową foremkę o boku ok. 25 cm.
Składniki:- orzechy laskowe - 100 g (obrane, bez łupiek)
- mąka - 200 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 150 g
- ciemne kakako - 3 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 85 g, rozpuszczone
- jajko - 1 szt
- maślanka - 200 ml
- mleko - 2-3 łyżki
- krem orzechowo-czekoladowy - 4 łyżki (np. Nutella)
Orzechy laskowe powinny być pozbawione ciemnej skórki. W tym celu wsyp je na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę praż. Jeszcze ciepłe wsyp na bawełnianą ściereczkę, owiń nią i taki „pakunek” trzyj przez ok. minutę między dłońmi (tak, by orzeszki ocierały się o siebie). Po tym czasie otwórz- ciemne skórki powinny odpaść z orzeszków.
Gotowe orzeszki (jasne, bez skórek) z grubsza, niezbyt drobno posiekaj.
Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze lekko ciepłego dodaj krem czekoladowy (np. Nutellę) i wymieszaj. Dolej maślankę, wbij jajko, wymieszaj.
Do płynnych składników dodaj cukier, połącz.
Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i ciemne kakao. Wymieszaj.
Na koniec dodaj orzeszki. Połącz.
Gotowe ciasto przelej do foremki wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 minut w temp. 200 oC.