Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe

Zdjęcie - Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja wiem, że często pisze o jakimś daniu, że jest „moje ulubione”, ale to ciasto naprawdę nie ma sobie równych! Po pierwsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet brudzić miksera, po drugie ma fajną, wilgotną konsystencję, miły czekoladowy aromat i orzeszki w środku.

Zdjęcie - Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tajemnicą jego wyjątkowego smaku może być także fakt, że w środku ma kilka łyżek Nutelli (czy innego czekoladowo-orzechowego mazidła). To plus maślanka sprawia, że placek naprawdę długo zachowuje świeżość. Możecie przygotować do niego dodatkowo czekoladową polewę, a wierzch obsypać siekanymi orzeszkami, ale i bez tych dodatków ciasto jest po prostu wyśmienite!

Zdjęcie - Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do upieczenia ciasta wykorzystałam kwadratową foremkę o boku ok. 25 cm.

Zdjęcie - Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • orzechy laskowe - 100 g (obrane, bez łupiek)
  • mąka - 200 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 150 g
  • ciemne kakako - 3 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 85 g, rozpuszczone
  • jajko - 1 szt
  • maślanka - 200 ml
  • mleko - 2-3 łyżki
  • krem orzechowo-czekoladowy - 4 łyżki (np. Nutella)
Przygotowanie:

Orzechy laskowe powinny być pozbawione ciemnej skórki. W tym celu wsyp je na rozgrzaną, suchą patelnię i przez chwilę praż. Jeszcze ciepłe wsyp na bawełnianą ściereczkę, owiń nią i taki „pakunek” trzyj przez ok. minutę między dłońmi (tak, by orzeszki ocierały się o siebie). Po tym czasie otwórz- ciemne skórki powinny odpaść z orzeszków.

Gotowe orzeszki (jasne, bez skórek) z grubsza, niezbyt drobno posiekaj.

Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze lekko ciepłego dodaj krem czekoladowy (np. Nutellę) i wymieszaj. Dolej maślankę, wbij jajko, wymieszaj.

Do płynnych składników dodaj cukier, połącz.

Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i ciemne kakao. Wymieszaj.

Na koniec dodaj orzeszki. Połącz.

Gotowe ciasto przelej do foremki wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30 minut w temp. 200 oC.

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze brownie z orzechami

Najlepsze brownie z orzechami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Brownie jogurtowe z orzechami
1

Brownie jogurtowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brownie z masłem orzechowym i chrupiącymi orzechami

Brownie z masłem orzechowym i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika

Brownie z masłem orzechowym dl…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi
1

Brownie z masłem orzechowym i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Brownies z orzechami włoskimi
3

Brownies z orzechami włoskimi

Majana Majana
Majanowe pieczenie