Potrawka z fasoli
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Szybkie danie z fasolą w roli głównej. Można użyć tej z puszki, wtedy jest błyskawicznie. Do tego pieczarki, cebula i pomidory. I sporo różnych przypraw. Podajemy z chlebem ale najlepiej moim zdaniem smakuje z płaskim pieczywem typu lawasz. Bardzo polecam:)
Składniki- fasola biała - 2 puszki
- cebula - 2 szt.
- pieczarki - 300 g
- pomidory - 1 puszka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- kumin - 1/2 łyżeczki
- majeranek - 1 łyżka
- olej - 4 łyżki
- cukier - szczypta
- papryka wędzona - 2 szczypty
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, dodać wędzoną paprykę, kumin, sól, cukier, pieprz, majeranek. Przesmażyć wszystko razem. Dodać pokrojone pieczarki, przemieszać dodać pomidory z puszki. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez ok. 20 min. Pod koniec dodać fasolę i dusić razem jeszcze ok. 50 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
*zamiast fasoli z puszki można użyć suchej, należy wtedy ją oddzielnie ugotować, po wcześniejszym namoczeniu, najlepiej na całą noc
Smacznego:)