Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
Mąkę z ciecierzycy mam zwykle w kuchennej szafce, bo jak żadna inna nadaje idealną chrupkość gofrom (TU przykładowy przepis) czy plackom ziemniaczanym.
Dziś posłużyła mi do przygotowania placuszków zwanych socca lub farinata – w zależności od tego czy przygotuje je Włoch czy Francuz. Skoro więc bardzo podobny, jeśli nie wręcz ten sam, przepis pojawia się w kuchniach kilku krajów, to musi być pyszny, prawda?!
To neutralne w smaku placki, o lekkim aromacie … groszku- przynajmniej mi tak kojarzy się zapach ciecierzycy. Wykorzystać je można jako dodatek do większości dań z sosem, świetnie zastąpią kluski czy inny makaron.
Proponuję podać je na przykład z sosem grzybowym- pieczarkowym i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 7-8 placków o średnicy ok. 12 cm.
Jeśli szukacie przepisu na sos grzybowy-pieczarkowy, zapraszam pod TEN link.
Składniki:- mąka z ciecierzycy - 120 g
- woda - 230 ml
- sól - szczypta
- białko - 1 szt (z jednego jajka)
- soda - szczypta, ok. 1/4 łyżeczki- opcjonalnie
- oliwa - ok. 1 łyżka
W miseczce połącz mąkę z ciecierzycy z wodą i solą.
Białko jajka lekko ubij na delikatną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie połącz.
Ja do placuszków dodaję jeszcze odrobinę sody, są wtedy bardziej pulchne- tym samym nieco dalsze od oryginału, ale ja lubię bardziej delikatne placuszki.
Smażenie: rozgrzej patelnię, a następnie nieco zmniejszy ogień. Rozgrzej na patelni odrobinę oliwę, nalej porcję ciasta, a następnie smaż, aż pojawią się na powierzchni bąbelki powietrza. Przełóż i smaż z drugiej strony, na złoto.
Gotowe, ciepłe placki podawaj na ciepło np. z sosem pieczarkowym (TU przykładowy przepis).