Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką

Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką

Nigdy bym nie pomyślał, że na myśl o wielkanocnej babie będę tak się rozpływał… Jednak ta babka maślana to istny majstersztyk. Jest lekka jak puch, delikatna niczym poduszka świeżo wypełniona pierzem i tak miękka, że aż ciężko ją pokroić i najlepiej odrywać po kawałeczku niczym maślane bułeczki. Dzięki białemu przybraniu z lukru i złotej koronie z kruszonki pachnącej wanilią oraz masłem będzie doskonale prezentować się na wielkanocnym stole. Chociaż tak między nami, równie dobrze można ją upiec bez okazji. ?

Babka maślana z tego przepisu przypomina bardzo francuską brioszkę. Również przygotowujemy tutaj delikatne ciasto drożdżowe, któremu dajemy dużo czasu, aby spokojnie rosło przez noc w lodówce i zaskoczyło nas swoją lekkością o poranku. Sztuką jest również ukrycie w nim jak największej ilości masła, które sprawia, że babka jest wilgotna, puszysta i dłużej zachowuje świeżość. Oryginalny przepis wzbogaciłem również zniewalającym aromatem mielonego kardamonu, który sprawia, że wprost nie można się od niej oderwać. Jednak wanilia, skórka cytrynowa, bądź pomarańczowa także będzie świetnym wyborem na Wielkanoc.

Przepis na nią odkryłem już jakiś czas temu u Rozkosznego i jedyne, czego żałuję to fakt, że upiekłem ją dopiero w tym roku. Tak więc nie bądźcie w tyle i zróbcie już ją dziś na próbę, aby w Wielkanoc przygotować ją z podwójnej porcji! Bo zapewniam, że ta babka maślana zniknie jeszcze przed śniadaniem. ? U mnie z pewnością pojawi się w nowej odsłonie z rodzynkami nasączonymi uprzednio w rumie. Już nie mogę się doczekać!

Zdjęcie - Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka maślana z lukrem i kruszonką Łukasz Nigdy bym nie pomyślał, że na myśl o wielkanocnej babie będę tak się rozpływał… Jednak ta babka maślana to istny majstersztyk. Jest…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 35 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz 

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 650)
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu*
  • szczypta soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 80 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 150 g zimnego masła

 

Kruszonka:

  • 30 g zimnego masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g mąki pszennej

 

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 łyżek gorącej wody

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kardamon, sól i suche drożdże. Jeżeli korzystasz z drożdży świeżych, to rozprowadź je najpierw w letnim mleku.
  2. Kolejno wlej mleko, wbij jajka i zacznij zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Najlepiej skorzystać tutaj z miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Pięć minut wyrabiania powinno wystarczyć.
  3. Zimne masło pokrój w plastry i dodawaj je kawałek po kawałku do ciasta, cały czas je wyrabiając na najniższych obrotach miksera. Jeżeli zagniatasz ciasto ręcznie, podsypuj je mąką, gdy będzie mocno kleić się do rąk.
  4. Gdy kawałki masła przestaną być widoczne, a ciasto będzie miękkie i gładkie, przełóż je do posmarowanej olejem miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Miskę wstaw do lodówki na całą noc.
  5. Kolejnego dnia wyjmij miskę z lodówki i ogrzej ciasto w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Wyrób je krótko ponownie i przełóż do foremki na babkę o średnicy 20-24 cm, posmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką.
  6. Ciasto wyrównaj, a formę przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 1,5 h do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
  7. Babkę piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. Kolejno przestudź przez kwadrans, wyjmij z formy i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

Kruszonka

  1. Zimne masło, cukier oraz mąkę zagnieć na kruszonkę, aż powstaną duże okruchy. Wstaw ją na kwadrans do lodówki do schłodzenia i nagrzej w tym czasie piekarnik do 180°C.
  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie gotową kruszonkę. Piecz przez 10-15 minut do zarumienienia, a następnie wystudź.

 

Lukier

  1. Gdy babka wystygnie, przygotuj lukier. Do cukru pudru wlej sok z cytryny i wlewaj powoli wrzątek, aż powstanie gęsty i lśniący lukier.
  2. Polej nim babkę i udekoruj wierzch kruszonką. Odstaw na kwadrans, aby lukier zastygł, a następnie podaj na wielkanocnym stole.

UWAGI

*Zamiast kardamonu możesz również użyć łyżkę cukru z prawdziwą wanilią, czy skórkę otartą z jednej cytryny lub pomarańczy,

*Na podstawie przepisu Michała Krokosza z bloga Rozkoszny.

Kategorie przepisów