Babka cytrynowa z glazurą mango

Babka cytrynowa z glazurą mango

Zdjęcie - Babka cytrynowa z glazurą mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To już tradycja, że na wiosennym, wielkanocnym stole musi pojawić się babka. Tradycyjnie- drożdżowa. Ale jeśli nie boicie się eksperymentów, z całego serca polecam tą w wersji cytrynowej, z egzotyczną glazurą z mango.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z glazurą mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka do przygotowania dosłownie w kilka minut (tą którą widzicie na zdjęciach upiekła w zasadzie od A do Zet mój 9-letni synek), bo to tylko wymieszanie składników i przelanie ich do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z glazurą mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch ciasta ozdobiłam glazurą z mango. To też prosta rzecz- kilka łyżek pulpy z tego owocu (zmiksowane bardzo dojrzałe mango lub pulpa z puszki) połączonych z cukrem pudrem i już mamy gotową polewę świetnie komponującą się z cytrusowym ciastem.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z glazurą mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • masło - 100g, rozpuszczone i przestudzone
  • cukier - 3/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • sok z cytryny - wyciśniety z 1/2 owocu
  • skórka z cytryny - otarta z 1/2 owocu
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 1/2 szklanki
  • glazura:
  • mango - 1/2 bardzo dojrzałego owocu lub 4 łyżki pulpy z mango z puszki
  • cukier puder - ok. 5 łyżek
Przygotowanie:

Masło rozpuść i ostudź.

Jajka lekko rozbij (np. widelcem), dodaj do masła. Wlej mleko, dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszaj.

Wsyp cukier, połącz.

Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (ok. 25x 10 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piec przez ok. 50 minut. Ostudź.

Glazura: Miękki miąższ mango zmiksuj na idealnie gładkie puree lub użyj kilku łyżek puree z puszki. Połącz je z cukrem pudrem aż uzyskasz półpłynny „lukier”. Polej nim wierzch ciasta.

Kategorie przepisów