Babka cytrynowa z glazurą mango
To już tradycja, że na wiosennym, wielkanocnym stole musi pojawić się babka. Tradycyjnie- drożdżowa. Ale jeśli nie boicie się eksperymentów, z całego serca polecam tą w wersji cytrynowej, z egzotyczną glazurą z mango.
Babka do przygotowania dosłownie w kilka minut (tą którą widzicie na zdjęciach upiekła w zasadzie od A do Zet mój 9-letni synek), bo to tylko wymieszanie składników i przelanie ich do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Wierzch ciasta ozdobiłam glazurą z mango. To też prosta rzecz- kilka łyżek pulpy z tego owocu (zmiksowane bardzo dojrzałe mango lub pulpa z puszki) połączonych z cukrem pudrem i już mamy gotową polewę świetnie komponującą się z cytrusowym ciastem.
Składniki:- masło - 100g, rozpuszczone i przestudzone
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- sok z cytryny - wyciśniety z 1/2 owocu
- skórka z cytryny - otarta z 1/2 owocu
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mleko - 1/2 szklanki
- glazura:
- mango - 1/2 bardzo dojrzałego owocu lub 4 łyżki pulpy z mango z puszki
- cukier puder - ok. 5 łyżek
Masło rozpuść i ostudź.
Jajka lekko rozbij (np. widelcem), dodaj do masła. Wlej mleko, dodaj otartą skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszaj.
Wsyp cukier, połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (ok. 25x 10 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piec przez ok. 50 minut. Ostudź.
Glazura: Miękki miąższ mango zmiksuj na idealnie gładkie puree lub użyj kilku łyżek puree z puszki. Połącz je z cukrem pudrem aż uzyskasz półpłynny „lukier”. Polej nim wierzch ciasta.