Chleb na żurek

Chleb na żurek

Zdjęcie - Chleb na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bonjour! Jeśli planujecie w te święta ugotować żur lub barszcz biały to proponuję zamiast zastawy stołowej wykorzystać do tego chleb. Proszę się jednak nie martwić o marnowanie jedzenia, z „czapeczki” można zrobić kanapkę, miąższ chleba zasuszyć i zetrzeć na bułkę tartą, a miseczka również nadaje się do spożycia. Smacznego!

Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. letnia woda - 200 ml
  3. sól - 1 łyżeczka
  4. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  5. majeranku - 1 łyżeczka

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, majeranek, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba. Kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut, studzimy na kratce. Następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek, miąższ suszymy i ścieramy na bułkę tartą, a z \\\"czapeczki\\\" robimy kanapkę.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chleb na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb na żurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów