Chleb na żurek
Bonjour! Jeśli planujecie w te święta ugotować żur lub barszcz biały to proponuję zamiast zastawy stołowej wykorzystać do tego chleb. Proszę się jednak nie martwić o marnowanie jedzenia, z „czapeczki” można zrobić kanapkę, miąższ chleba zasuszyć i zetrzeć na bułkę tartą, a miseczka również nadaje się do spożycia. Smacznego!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1 łyżeczka
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- majeranku - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, majeranek, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odkrawamy mały kawałek, z reszty formujemy okrągły bochenek. Z kawałka ciasta robimy kuleczkę, którą dekorujemy wierzch chleba. Kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut, studzimy na kratce. Następnie przecinamy wzdłuż w 3/4 wysokości i wydrążamy. W chlebie serwujemy żurek, miąższ suszymy i ścieramy na bułkę tartą, a z \\\"czapeczki\\\" robimy kanapkę.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.