Pigwówka
Pomalowane mrozem szyby i sople zwisające z dachu. Obsypane białym puchem krzewy przypinające bałwany i śnieżne czapy na kominach. Wszechogarniająca, wręcz oślepiająca biel dokoła. Zimny, zacinający wiatr sypiący śniegiem w twarz. Szczelnie opatuleni ludzie na ulicy, których trudno rozpoznać. Zamarznięty zamek w furtce. Dobrze, że nie muszę chodzić codziennie do pracy…
W blasku choinki zimawydaje mi się o wiele bardziej przyjazna. Jeszcze żyję atmosferą minionych świąt. Dojadam ostatnie pierniczki, oglądam zaległe seriale, wreszcie mam czas by znowu wziąć aparat do ręki i porobić zdjęcia do oczekujących na publikację przepisów. Mam czas na drobne przyjemności i pogaduszki przy kieliszeczku tej pysznej pigwówki…
Pigwówka - przepis
Składniki:
- 750g pigwy
- 250g cukru
- 400ml spirytusu 95%
- 100ml wody
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 3 goździki
- mały kawałek kory cynamonu
Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do dużego słoja. Dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i goździki. Zalać spirytusem wymieszanym z wodą i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsnąć słojem, aby wszystko dobrze się wymieszało. Po tym czasie zlać alkohol do butelki i dobrze zakręcić. Wynieść w chłodne miejsce. Owoce zasypać cukrem, aby wyciągnął z owoców cały alkohol, i odstawić na ok. 4 tygodnie. Co dwa dni potrząsnąć słojem. Po tym czasie zlać powstały syrop i połączyć go z odlanym wcześniej alkoholem. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2-3 miesiące. Ja zazwyczaj zostawiam ją jeszcze na rok aby spokojnie dojrzała.
Do przygotowania tej nalewki można użyć także owoców pigwowca, które są o wiele mniejsze i bardziej kwaśne. Trzeba wówczas podwoić ilość dodanego cukru.
Pigwówka - podobne przepisy
> Nalewka z kwiatów czarnego bzu
> Nalewka imbirowa
> Nalewka ananasowa
> Likier cytrynowy - Limoncello
Na zdrowie :)
Aronia