Gofry z tartych ziemniaków

Gofry z tartych ziemniaków




Zdjęcie - Gofry z tartych ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz;) Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste.
Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne.


500 gram mączystych ziemniaków
mała cebula
sól i pieprz do smaku
jajko
2 czubate łyżki mąki ( u mnie bezglutenowa)
Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu.
Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące.
Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado.

Kategorie przepisów