Francuska zupa cebulowa z szampanem


Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa z szampanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.
Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej.
Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem.
Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Polecam!

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa z szampanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

500 g cebuli
500 ml domowego bulionu
100 ml szampana/białego wina
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
tymianek suszony - opcjonalnie
grzanki
ser Gruyer
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • cebulę obrać, następnie pokroić w 1 cm piórka
  • w niskim garnku rozgrzać masło i olej, następnie wrzucić całą pokrojoną cebulę. Smażyć powoli, na małej mocy palnika. Początkowo się zeszkli, potem nabierze mlecznej barwy, a po 20 minutach nabierze barwy kawy z mlekiem. Na tym etapie polecana jest cierpliwość. Często mieszaj cebulę, a gdy zacznie przywierać do dna garnka dodaj masła. Jeśli cebulę przypalisz zupa będzie miała smak goryczki
  • gdy cebula jest skarmelizowana wlej szampana/białe wino. Zwiększ moc palnika i odparuj cały alkohol
  • wlej gorący bulion, dodaj sól, pieprz i tymianek. Gotuj zupę 20 minut
  • w tym czasie przygotuj grzanki. Ułóż na patelni pokrojone kawałki bułki. Gdy się przypieką odwróć na drugą stronę, a pod koniec posyp startym serem, by zdążył się nadtopić
  • zamiast zagęszczać zupę mąką część zupy krótko zblendowałam
  • zupę rozlać do miseczek, ułożyć przygotowane grzanki i posypać ewentualnie dodatkową porcją sera
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa z szampanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem
1

Francuska zupa cebulowa zapiek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa cebulowa. Bo tak. I przypomnienie o konkursie

Zupa cebulowa. Bo tak. I przyp…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z brokułami  i serem feta

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
1

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty