Francuska zupa cebulowa z szampanem


Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa z szampanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.
Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej.
Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem.
Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Polecam!

Składniki na 2 porcje:
Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa z szampanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

500 g cebuli
500 ml domowego bulionu
100 ml szampana/białego wina
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
tymianek suszony - opcjonalnie
grzanki
ser Gruyer
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • cebulę obrać, następnie pokroić w 1 cm piórka
  • w niskim garnku rozgrzać masło i olej, następnie wrzucić całą pokrojoną cebulę. Smażyć powoli, na małej mocy palnika. Początkowo się zeszkli, potem nabierze mlecznej barwy, a po 20 minutach nabierze barwy kawy z mlekiem. Na tym etapie polecana jest cierpliwość. Często mieszaj cebulę, a gdy zacznie przywierać do dna garnka dodaj masła. Jeśli cebulę przypalisz zupa będzie miała smak goryczki
  • gdy cebula jest skarmelizowana wlej szampana/białe wino. Zwiększ moc palnika i odparuj cały alkohol
  • wlej gorący bulion, dodaj sól, pieprz i tymianek. Gotuj zupę 20 minut
  • w tym czasie przygotuj grzanki. Ułóż na patelni pokrojone kawałki bułki. Gdy się przypieką odwróć na drugą stronę, a pod koniec posyp startym serem, by zdążył się nadtopić
  • zamiast zagęszczać zupę mąką część zupy krótko zblendowałam
  • zupę rozlać do miseczek, ułożyć przygotowane grzanki i posypać ewentualnie dodatkową porcją sera
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa z szampanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem
1

Francuska zupa cebulowa zapiek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa cebulowa. Bo tak. I przypomnienie o konkursie

Zupa cebulowa. Bo tak. I przyp…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Makaron orzo ze szparagami, bo…

food² food²
Food Square

Falafel z ziołami

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka z porem i jajkami

Sałatka z porem i jajkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Parzybroda
2

Parzybroda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem
1

Kwaśnica na żeberkach po góral…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Warzywna zupa krem
1

Warzywna zupa krem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Krem z czosnku
4

Krem z czosnku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomidorowa z tortellini
1

Pomidorowa z tortellini

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kremowa zupa z pieczonej brukselki i porów z  migdałami i chili. Dla Niej!

Kremowa zupa z pieczonej bruks…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami