Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest, by sos nie był przygotowany na bazie sklepowego koncentratu pomidorowego, a z naturalnego przecieru. Taki sos ma zupełnie inny smak.
Doskonały posiłek obiadowy lub kolacyjny z puree ziemniaczanym lub pajdą chleba.
Składniki:
mięso z udźca - 1 kg
1,5 szklanki ryżu
1 duża włoska kapusta
2,5 szklanki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła ghee/oleju
400 ml przecieru pomiodorowego (przepis z bloga), passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
sól, pieprz
cukier
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Przygotowanie:
- ryż ugotować w bulionie warzywnym w nieco zmniejszonej ilości wody niż normalnie. Opłukany ryż zalać gorącym bulionen i gotować, aż wchłonie cały płyn
- cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle
- mięso zmielić
- zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i zeszkloną cebulką. Intensywnie doprawić do smaku solą i pieprzem
- z kapusty wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku (dopasowanym wielkością do rozmiaru kapusty) z gotującą się, osoloną wodą. Po kilku minutach sukcesywnie ściągać zblanszowane liście. Same łatwo odzielają się od główki. Odkładać na bok, do ostudzenia, następnie ostrym nożykiem ściąć gruby nerwy liściowe
- na środek każdego liścia nakładać farsz, boki założyć do środka, następnie zrolować. Czynności powtórzyć do wykorzystania całego farszu
- na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut
- domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby wodą z gotowania gołąbków i zagotuj. Dodaj 1-2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego. Gdy używasz pomidorów z puszki na końcu zblenduj, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli lubisz możesz zabielić sos kwaśną śmietaną lub jogurtem