Kandyzowane owoce pigwy z nalewki



Zdjęcie - Kandyzowane owoce pigwy z nalewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Rośnie samotnie wśród wysokich sosen. W jałowej piaszczystej ziemi. Latem spragniona kropli wody, jesienią targana porywistym wiatrem. Dygoce z zimna na mrozie i tęskni za słońcem, którego nawet w gorące upalne dni nie ma tam za wiele. A mimo to co roku obdarowuje nas koszyczkiem dojrzałych , cytrynowych owoców...


Zdjęcie - Kandyzowane owoce pigwy z nalewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kandyzowane owoce pigwy z nalewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kandyzowana pigwa z nalewki - przepis
Składniki:

  • owoce pigwy po zlaniu nalewki (u mnie to były 4 sztuki)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru


Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na gazie i zagotować. Usunąć ewentualną pianę. Ostrożnie dodać osączone owoce pigwy. Ponownie zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Zestawić z gazu i pozostawić owoce w syropie na 24 godziny. Czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni. Czwartego dnia owoce dobrze odcedzić na sicie i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 50⁰C z włączonym termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Co pewien czas owoce przemieszać. W razie potrzeby zmienić papier na nowy. Ja suszyłam w ten sposób przez jeden dzień, a następnie zostawiłam owoce rozłożone na blasze w temperaturze pokojowej przez następne dwa –trzy dni. Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia i wilgotności. Dobrze osuszone owoce przesypać cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnym słoiku. Można je podjadać jako przekąskę, wykorzystać do musli lub keksu.
Syrop, który został po odsączeniu owoców zagotować i przelać do czystych, wyparzonych słoików lub butelek. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Można go wykorzystać jako dodatek do herbaty lub nasączania biszkoptu.
Kandyzowana pigwa z nalewki - powiązane posty
> Nalewka z pigwy
Smacznego :)
Aronia

Przepisy z tych kategorii

Ananas kandyzowany

Ananas kandyzowany

aronia aronia
Wiem co jem

Czerwone korale! Suszone...?

Czerwone korale! Suszone...?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Granola z masłem orzechowym
2

Granola z masłem orzechowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Syrop z sosny na miodzie
1

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pesto wegańskie

Pesto wegańskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu