Kandyzowane owoce pigwy z nalewki



Zdjęcie - Kandyzowane owoce pigwy z nalewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Rośnie samotnie wśród wysokich sosen. W jałowej piaszczystej ziemi. Latem spragniona kropli wody, jesienią targana porywistym wiatrem. Dygoce z zimna na mrozie i tęskni za słońcem, którego nawet w gorące upalne dni nie ma tam za wiele. A mimo to co roku obdarowuje nas koszyczkiem dojrzałych , cytrynowych owoców...


Zdjęcie - Kandyzowane owoce pigwy z nalewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kandyzowane owoce pigwy z nalewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kandyzowana pigwa z nalewki - przepis
Składniki:

  • owoce pigwy po zlaniu nalewki (u mnie to były 4 sztuki)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru


Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na gazie i zagotować. Usunąć ewentualną pianę. Ostrożnie dodać osączone owoce pigwy. Ponownie zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Zestawić z gazu i pozostawić owoce w syropie na 24 godziny. Czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni. Czwartego dnia owoce dobrze odcedzić na sicie i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 50⁰C z włączonym termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Co pewien czas owoce przemieszać. W razie potrzeby zmienić papier na nowy. Ja suszyłam w ten sposób przez jeden dzień, a następnie zostawiłam owoce rozłożone na blasze w temperaturze pokojowej przez następne dwa –trzy dni. Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia i wilgotności. Dobrze osuszone owoce przesypać cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnym słoiku. Można je podjadać jako przekąskę, wykorzystać do musli lub keksu.
Syrop, który został po odsączeniu owoców zagotować i przelać do czystych, wyparzonych słoików lub butelek. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Można go wykorzystać jako dodatek do herbaty lub nasączania biszkoptu.
Kandyzowana pigwa z nalewki - powiązane posty
> Nalewka z pigwy
Smacznego :)
Aronia

Przepisy z tych kategorii

Ananas kandyzowany

Ananas kandyzowany

aronia aronia
Wiem co jem

Czerwone korale! Suszone...?

Czerwone korale! Suszone...?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Polewa czekoladowa
6

Polewa czekoladowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Marynata słodka papryka
2

Marynata słodka papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata miód-musztarda
3

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata ostra papryka
2

Marynata ostra papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Masło z awokado

Masło z awokado

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Majonez

Majonez

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie