Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem
Kto z Was nie lubi przekąsek z ciasta francuskiego? Ja je darzę ogromną sympatią! Szczególnie lubię podgryzać je do zimnego piwa. Dlatego zawsze w pogotowiu trzymam przynajmniej jeden arkusz ciasta francuskiego. Jest to bardzo przydatne, gdy wpadną do mnie niespodziewani goście! Do przygotowanie tych ślimaczków wystarczą tak naprawdę 3 składniki plus opcjonalne przyprawy i nawet jeśli akurat czegoś zabraknie nam w domu, to można po to szybko wyskoczyć do sklepu. Do ślimaczków z ciasta francuskiego możecie dodać oczywiście swoje ulubione dodatki: chorizo, szynkę, boczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła. Wybór pozostawiam już Wam. ;)
*
SKŁADNIKI
na około 30 ślimaczków
- 1 arkusz ciasta francuskiego na maśle, ok. 300 g
- 100 ml passaty (przecieru pomidorowego)
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
* PRZYGOTOWANIE
Ser żółty zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Arkusz z ciastem francuskim rozwiń. Posmaruj wierzch passatą i posyp go ziołami oraz żółtym serem. Kolejno ciasto zwiń w rulon, zawijając je wzdłuż krótszego boku. Następnie pokrój je na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.
*