Muffiny cytrynowe
Delikatne i wilgotne, cytrynowe muffiny z dodatkiem jogurtu i skórki cytrynowej. Zrobisz je dość sprawnie, upieczesz szybko. Ładnie zapakowane np. w celofanowe torebki, będą doskonałym prezentem na Dzień Babci i Dziadka ?
Składniki / 12 szt.
- 300 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru
- 200 ml. jogurtu naturalnego lub maślanki
- 120 g masła lub 100 ml. oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka starta z dwóch cytryn ( najlepiej ekologicznych )
- 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej *
Lukier
- 1/2 szkl. przesianego cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżka soku z cytryny
Cukier dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Lukier gotowy ?
Wszystkie składniki na muffiny, powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej miseczce wymieszaj – przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny.
W drugiej, wymieszaj mokre składniki – rozpuszczone i wystudzone masło lub olej, jajka, jogurt i esencję.
Mokre składniki, szybko wymieszaj z suchymi.
Foremkę na muffiny, wyłóż papilotkami. Każdą, wypełnij do 3/4 wysokości ciastem. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. Do suchego patyczka.
Gotowe babeczki można delikatnie udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego ?
*Do ciasta, można dodatkowo dodać sok z jednej cytryny.