Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

Delikatne i wilgotne, cytrynowe muffiny z dodatkiem jogurtu i skórki cytrynowej. Zrobisz je dość sprawnie, upieczesz szybko. Ładnie zapakowane np. w celofanowe torebki, będą doskonałym prezentem na Dzień Babci i Dziadka ?

Zdjęcie - Muffiny cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 12 szt.

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 200 ml. jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 120 g masła lub 100 ml. oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka starta z dwóch cytryn ( najlepiej ekologicznych )
  • 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej *

Lukier

  • 1/2 szkl. przesianego cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżka soku z cytryny

Cukier dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Lukier gotowy ?

Wszystkie składniki na muffiny, powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej miseczce wymieszaj – przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny.

W drugiej, wymieszaj mokre składniki – rozpuszczone i wystudzone masło lub olej, jajka, jogurt i esencję.

Mokre składniki, szybko wymieszaj z suchymi.

Foremkę na muffiny, wyłóż papilotkami. Każdą, wypełnij do 3/4 wysokości ciastem. Piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut. Do suchego patyczka.

Gotowe babeczki można delikatnie udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego ?

*Do ciasta, można dodatkowo dodać sok z jednej cytryny.

Zdjęcie - Muffiny cytrynowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów