Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami

Kaszotto polecam na zimowe obiady, to rewelacyjne niemal jednogarnkowe, sycące i smaczne danie. Kaszotto sposobem przygotowania, przypomina słynne risotto, tym razem jednak, zamiast ryżu na talerzu ląduje jęczmienna kasza mazurska 🙂

W trakcie gotowania, do kaszy dodaję bulion lub zamrożone kostki bulionu. Rosół, który został nie zjedzony przelewam do woreczków na lód. Zamrożone kostki rosołowe, są świetnym uzupełnieniem dań z kaszą i warzywami 🙂

Zdjęcie - Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje

  • 150 g jęczmiennej kaszy mazurskiej
  • 1 mały filet kurczaka drobno pokrojony
  • 200 g. mini pieczarek dokładnie wyczyszczonych
  • około 3 szklanki bulionu
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • łyżeczka suszonego tymianku i majeranku
  • pełna łyżeczka suszonego czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę dokładnie wypłucz na sitku i odstaw do osączenia.

Na dużej patelni z grubym dnem, rozpuść łyżkę masła klarowanego, dodaj pieczarki podzielone na pół. Pieczarki smaż do czasu, kiedy odparują wodę i delikatnie się przyrumienią. Gotowe pieczarki odłóż na talerzyk.

Na tej samej patelni, ponownie rozpuść łyżkę masła klarowanego, dodaj cebulkę, czosnek, liście laurowe, tymianek i majeranek. Kiedy cebulka zmięknie i odparuje wodę, dodaj kurczaka.

Mięso smaż mieszając, do czasu, kiedy zmieni kolor. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj i krótko podsmaż mieszając.

Teraz stopniowo dolewaj bulion. Po dolaniu porcji bulionu, za każdym razem gotuj kaszę mieszając, do czasu kiedy kasza wchłonie cały płyn.

Gotowa kasza powinna być miękka. Pod koniec dodaj pieczarki, wszystko pomieszaj i dopraw do smaku.

Kaszotto podaj ze świeżo posiekaną pietruszką lub bazylią 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta alla carbonara z kurkami

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z fasolką szparagową i pesto
1

Makaron z fasolką szparagową i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu