Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego
Zdjęcie - Zrazy z mięsa mielonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy z mięsa mielonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy z mięsa mielonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy z mięsa mielonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • kilka plasterków boczku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej Kujawski, do smażenia
  • mąka, do zagęszczenia sosu
Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy.


Mięso dzielimy na części i formujemy owalne placki. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy.


Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, ogórka, paprykę, cebulę i pokrojoną natkę. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak zraz.


Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju, dość mocno z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wyciągamy roladki, wywar zagęszczamy wodą z mąką.


Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i przekładamy roladki z powrotem do sosu.


Kategorie przepisów