Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem

Zdjęcie - Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymarzył mi się żytniak na zakwasie, ale aby dodać mu trochę lekkości zmieszałam mąkę żytnią z odrobiną pszennej. Do środka przemyciłam też pokrojone drobno brzoskwinie, które przełamały naturalnie kwaskowaty posmak żytnich wypieków. Aromatu dodał tu rozmaryn, który można śmiało zastąpić także tymiankiem. Oba zioła wspaniale komponują się z brzoskwiniami.

Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min

Składniki dla foremki 12 x 24 cm :

  1. mąka pszenna typ 650 - 200 g
  2. letnia woda - 400 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. mąki żytniej pełnoziarnistej - 400 g
  5. 2 brzoskwinie (100 g bez pestek) - 100 g
  6. gałązka rozmarynu - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. keksówka
  2. misa
  3. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekany rozmaryn (ok. 2 łyżeczki), pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do dokładnego połączenia składników.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wbijamy drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest upieczony. Gotowy studzimy na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem

Chleb na zakwasie z oliwkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem

Chleb żytni na zakwasie z wiśn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziarnami i ziołami

Chleb z ziarnami i ziołami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tort malinowy

Tort malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czeskie rogaliki  - czerwcowa piekarnia

Czeskie rogaliki - czerwcowa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

České rohlíky w czerwcowej Pie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri
1

Sałatka z zielonych szparagów…

food² food²
Food Square

Makaron z pesto i szparagami

Makaron z pesto i szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Indyk a'la caprese
1

Indyk a'la caprese

Beti Beti
kruche babeczki

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir