Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem
Wymarzył mi się żytniak na zakwasie, ale aby dodać mu trochę lekkości zmieszałam mąkę żytnią z odrobiną pszennej. Do środka przemyciłam też pokrojone drobno brzoskwinie, które przełamały naturalnie kwaskowaty posmak żytnich wypieków. Aromatu dodał tu rozmaryn, który można śmiało zastąpić także tymiankiem. Oba zioła wspaniale komponują się z brzoskwiniami.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki dla foremki 12 x 24 cm :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- letnia woda - 400 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąki żytniej pełnoziarnistej - 400 g
- 2 brzoskwinie (100 g bez pestek) - 100 g
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- keksówka
- misa
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy sól, posiekany rozmaryn (ok. 2 łyżeczki), pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do dokładnego połączenia składników.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy rozmarynem. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wbijamy drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest upieczony. Gotowy studzimy na kuchennej kratce.