Szpinakowy placek

Szpinakowy placek
Zdjęcie - Szpinakowy placek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowy placek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • kostka masła Finuu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Składniki na sos szpinakowy:
  • 1 łyżka masła
  • dwa opakowania szpinaku mrożonego
  • ząbek czosnku
  • 150ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz do smaku
  • 100g sera żółtego do starcia
Przygotowanie

Składniki na ciasto mieszamy razem aż do uzyskania jednolitej masy, następnie odkładamy do zamrażarki na 20 - 30 minut. 


Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i układamy w okrągłej formie, nakłuwamy je dość gęsto widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 25 minut. 


Na patelni rozmrażamy szpinak razem z łyżką masła i doprawiamy czosnkiem. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak i zalewamy go sosem śmietanowym, na wierzch ścieramy żółty ser. 


Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut.

Kategorie przepisów