Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą
SKŁADNIKI: ( 2 porcje )
- mała główka młodej kapusty
- 125 g wędzonego boczku
- kiełbasa np. myśliwska
- szklanka wody
- łyżka mąki pszennej ( lub ryżowej )
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę w plasterki.
2. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na 4 części, umyć i posiekać.
3. Włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać szklankę wody.
4. Gotować pod przykryciem ok 10 minut, kilkakrotnie mieszając.
5. Na patelni podsmażyć boczek i kiełbasę, do zrumienienia. Przełożyć do garnka z kapustą.
6. Na patelnie dodać łyżkę mąki, zrumienić i dodać trochę wody spod kapusty. Mieszać do rozpuszczenia mąki. Zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać i zagotować.
7. Koperek posiekać i dodać do garnka z młoda kapustą, boczkiem i kiełbasą.
ZAPRASZAM NA FILM - Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Kapusta młoda
• kalorie: 330 • masa: 1500 • białka: 15 • tłuszcze: 7.5 • węglowodany: 67.5
Boczek wędzony
• kalorie: 598 • masa: 125 • białka: 15.75 • tłuszcze: 58.8 • węglowodany: 0.83
Kiełbasa myśliwska
• kalorie: 225 • masa: 75 • białka: 20.85 • tłuszcze: 15 • węglowodany: 0
Mąka ryżowa
• kalorie: 52 • masa: 15 • białka: 1.05 • tłuszcze: 0.11 • węglowodany: 11.88
Podsumowanie:
• kalorie: 1205 • masa: 1715 g • białka: 52.65 g • tłuszcze: 81.41 g • węglowodany: 80.21 g