Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana
przepis:

2 cykorie

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

100 ml śmietany 30%

2 łyżki utartego sera istarskiego

sól, pieprz

Cykorie przekroić wzdłuż na połówki.

Na patelni rozgrzać masło, położyć na nim połówki cykorii (przekrojoną częścią na dół) i smażyć aż się zarumieni.

Następnie dodać miód. Kiedy cykoria zacznie sie karmelizować dolać ocet i odrwórcić ją na drugą stronę.

Po chwili dodać niewielką ilość wody i dusić cykorię pod przykryciem do miękkości.

Cykorie odwrócić ponownie, oprószyć solą i pieprzem, podlać śmietaną i posypać tartym serem.

Zdjęcie - Cykoria zapiekana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów