Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

…czyli pyszny lunch z tego, co akurat znalazłam w lodówce.

Pieczarki miały być do steków dwa dni temu a mozzarella do pieczonych warzyw, które ostatnio królują w naszym domu. Ostatecznie same warzywa upiekłam do wspomnianych steków, a w lodówce zostały pieczarki i kulka sera. I coś trzeba było z tego zrobić, bo nie lubię marnować jedzenia. Dorzuciłam do tego resztkę niemieckiego salami (całe 8 plasterków) i uzupełniłam dosłownie 3 małymi plasterkami pieczonej szynki, na którą nikt już nie miał najmniejszej ochoty. Wyszedł mi pyszny lunch, który jak się okazało zastąpił nam obiad…

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

…bo zamiast go gotować, pojechaliśmy na plażę. Króliczka spotkała całkiem sporo grono dzieci ze szkoły, więc tylko nam pomachała i pobiegła taplać się z równieśnikami. Chomiczek nie bardzo kwapił się do wody, ale po trzech minutach niepewności uznał, że woda jednak jest jego żywiołem. W rezultacie z planowanego krótkiego spaceru, zrobiło się godzinne przeskakiwanie fal połączone z zaciśnianiem więzi społecznych i obserwacją chylącego się ku zachodowi słońca. Bursztynowe światło, gdy tarcza słoneczna zbliża się do tafli wody, zawsze mnie upaja, napełnia radością i spokojem. Śmiech mewy mieszający się z popiskiwaniem chlapiących się wodą dzieci i delikatnym szumem morza –  to lepsze niż nastawianie płyty z muzyką relaksacyjną.

Gdy przychodzą letnie dni, niebo się przejaśnia a wiatr cichnie, wtedy dopiero odczuwamy zalety mieszkania nad samiutkim Atlantykiem. Czysta woda, rześkie powietrze i przyjemnie ciepły piasek przesypujący się między palcami. Nie sposób wyrazić słowami, jak cudownie się tutaj odpoczywa…

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZARKI FASZEROWANE SALAMI I MOZZARELLĄ

  • 5 pieczarek portobello
  • 8 plasterków salami
  • 3 plasterki szynki
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa w spreju (u mnie z dodatkiem oregano)
  • pieczywo do podania

Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla z termoobiegiem i nagrzewamy do 210°C. Pieczarki oczyszczamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Plastry szynki i salami kroimy w kwadraciki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser, wędlinę, czosnek i zieloną cebulkę mieszamy w misce, a następnie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Nadziewamy wszystkie pieczarki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Spryskujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 12-15 minut. Podajemy od razu. Warto podać z chrupiącym pieczywem, by zebrać nim cały płyn z pieczarek.

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Advertisements

Kategorie przepisów