Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą
…czyli pyszny lunch z tego, co akurat znalazłam w lodówce.
Pieczarki miały być do steków dwa dni temu a mozzarella do pieczonych warzyw, które ostatnio królują w naszym domu. Ostatecznie same warzywa upiekłam do wspomnianych steków, a w lodówce zostały pieczarki i kulka sera. I coś trzeba było z tego zrobić, bo nie lubię marnować jedzenia. Dorzuciłam do tego resztkę niemieckiego salami (całe 8 plasterków) i uzupełniłam dosłownie 3 małymi plasterkami pieczonej szynki, na którą nikt już nie miał najmniejszej ochoty. Wyszedł mi pyszny lunch, który jak się okazało zastąpił nam obiad…
…bo zamiast go gotować, pojechaliśmy na plażę. Króliczka spotkała całkiem sporo grono dzieci ze szkoły, więc tylko nam pomachała i pobiegła taplać się z równieśnikami. Chomiczek nie bardzo kwapił się do wody, ale po trzech minutach niepewności uznał, że woda jednak jest jego żywiołem. W rezultacie z planowanego krótkiego spaceru, zrobiło się godzinne przeskakiwanie fal połączone z zaciśnianiem więzi społecznych i obserwacją chylącego się ku zachodowi słońca. Bursztynowe światło, gdy tarcza słoneczna zbliża się do tafli wody, zawsze mnie upaja, napełnia radością i spokojem. Śmiech mewy mieszający się z popiskiwaniem chlapiących się wodą dzieci i delikatnym szumem morza – to lepsze niż nastawianie płyty z muzyką relaksacyjną.
Gdy przychodzą letnie dni, niebo się przejaśnia a wiatr cichnie, wtedy dopiero odczuwamy zalety mieszkania nad samiutkim Atlantykiem. Czysta woda, rześkie powietrze i przyjemnie ciepły piasek przesypujący się między palcami. Nie sposób wyrazić słowami, jak cudownie się tutaj odpoczywa…
PIECZARKI FASZEROWANE SALAMI I MOZZARELLĄ
- 5 pieczarek portobello
- 8 plasterków salami
- 3 plasterki szynki
- 1 kopiasta łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa w spreju (u mnie z dodatkiem oregano)
- pieczywo do podania
Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla z termoobiegiem i nagrzewamy do 210°C. Pieczarki oczyszczamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Plastry szynki i salami kroimy w kwadraciki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser, wędlinę, czosnek i zieloną cebulkę mieszamy w misce, a następnie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Nadziewamy wszystkie pieczarki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Spryskujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 12-15 minut. Podajemy od razu. Warto podać z chrupiącym pieczywem, by zebrać nim cały płyn z pieczarek.
Advertisements