Zupa grzybowa na maślance

Zupa grzybowa na maślance
Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 50 dkg świeżych grzybów (lub 15 dkg suszonych)
  • 1 litr maślanki
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa w płynie do zup, sosów i sałatek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Grzyby myjemy, kroimy i wrzucamy na osolony wrzątek (ok.1,5 l wody). Jeżeli używamy suszonych grzybów, należy je wcześniej namoczyć. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy aż grzyby będą miękkie.


W tym czasie przygotowujemy maślankę: do mniejszego naczynia wlewamy maślankę i podgrzewamy na małym ogniu aż się zetnie i powstanie ser oraz serwatka. Przelewamy serwatkę przez gęste sito, tak aby nie było grudek sera.


Kiedy grzyby są już miękkie, a wywar z nich trochę się wygotował, wlewamy serwatkę – w ten sposób uzupełni się ilość zupy, a jej smak wzbogaci. Całość zagotowujemy.


Śmietanę mieszamy z mąką, a następnie zawiesinę łączymy z zupą, hartując ją wcześniej przez wlanie do niej paru łyżek gorącej zupy. Mieszamy. Następnie wlewamy do całości i szybkimi ruchami znów mieszamy, aby nie powstały grudki.


Zupę zagotowujemy razem ze śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.


Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem.

Kategorie przepisów