Sernik tradycyjny z rodzynkami
Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie.
Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez SDM Wieluń. Powodów tej nagłej, niespodziewanej miłości było kilka. Po pierwsze jest dostępny w idealnych dla nas opakowaniach po 450 gramów (ale są tez opakowania 200 g i wiaderka 1 kg). Po drugie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, a skład wygląda następująco:
- śmietanka,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
A po trzecie jest wyjątkowo smaczny.
Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić.
Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej.
PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna.
Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki - proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm
- wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.
Składniki i przygotowanie polewy czekoladowej
Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez SDM Wieluń. Powodów tej nagłej, niespodziewanej miłości było kilka. Po pierwsze jest dostępny w idealnych dla nas opakowaniach po 450 gramów (ale są tez opakowania 200 g i wiaderka 1 kg). Po drugie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, a skład wygląda następująco:
- śmietanka,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
A po trzecie jest wyjątkowo smaczny.
Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić.
Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej.
PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna.
Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki - proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm
- wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
- 450 g sera sernikowego tzw z wiaderka lub tłustego sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie
- 90 g masła
- 100 -110 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli do ubijania piany z białek
- około 3/4 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie
Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.
Składniki i przygotowanie polewy czekoladowej
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 70 g masła
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu