Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie.
Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez SDM Wieluń. Powodów tej nagłej, niespodziewanej miłości było kilka. Po pierwsze jest dostępny w idealnych dla nas opakowaniach po 450 gramów (ale są tez opakowania 200 g i wiaderka 1 kg). Po drugie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, a skład wygląda następująco:
- śmietanka,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
A po trzecie jest wyjątkowo smaczny.
Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić.
Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej.

PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna.

Zdjęcie - Sernik tradycyjny z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki - proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm
- wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
  • 450 g sera sernikowego tzw z wiaderka lub tłustego sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 90 g masła
  • 100 -110 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli do ubijania piany z białek
  • około 3/4 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie
*** Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy lub aromat waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go ekstraktem.waniliowym. Moim zdaniem najbardziej wydajne z aktualnie dostępnych na rynku są produkty firmy Eurovanille. Można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Jak upiec idealny sernik tradycyjny z rodzynkami Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać ekstrakt waniliowy i nadal miksując stopniowo po jednej łyżce dodawać ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Do powstałej masy dodać odsączone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do wystygnięcia (sernik lekko opadnie i jest to naturalne zjawisko).
Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.

Składniki i przygotowanie polewy czekoladowej
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania cały czas mieszając.

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno (z serków homogenizowanych)
4

Sernik na zimno (z serków homo…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sernik z mango na migdałowym spodzie
2

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik  z owocami lata. Bąbelki z magią…

Sernik z owocami lata. Bąbelk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z leśną żurawiną na dobry roku koniec i początek! Sezonowo od A do M
1

Sernik z leśną żurawiną na dob…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jesienny sernik z figami

Jesienny sernik z figami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze