Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką
Dzień dobry :-) Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-)
Składniki:
- 2 opakowania tortilli (u mnie 2 x po 5 szt.)
- około 500 g filetu z indyka
- świeża rukola
- suszone pomidory
- zielone oliwki
- kurkuma
- słodka papryka
- olej z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
1. Indyka kroimy w paski. Do miseczki dajemy trochę oleju z suszonych pomidorów, kurkumę i słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy, żeby każdy kawałek był zamoczony w marynacie. Odstawiamy na jakieś 30 minut.
2. W międzyczasie kroimy w paski pomidory, oliwki na połówki, myjemy rukolę.
3. Indyka smażymy na patelni (nie musimy dodawać już tłuszczu, bo wystarczy ten z marynaty), studzimy.
4. Na tortilli rozkładamy najpierw rukolę, potem indyka, pomidory i oliwki. Składanki układamy na brzegu (jednej strony) tortilli, żebyśmy mogli ją później łatwo zwinąć. Zwijamy dość ciasno. Kroimy taką tortillę po zwinięciu na 3 kawałki. Tak robimy po kolei z każdym plackiem tortilli.
Przed nałożeniem składników na tortillę możemy rozsmarować serek naturalny, lub sos. Wtedy wszystko będzie nam się lepiej trzymało. Ja nie dawałam, ale i tak zawinięte ruloniki trzymały się tak jak trzeba :-)
Smacznego :-)