Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką


Zdjęcie - Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-)

Składniki:

  • 2 opakowania tortilli (u mnie 2 x po 5 szt.)
  • około 500 g filetu z indyka
  • świeża rukola
  • suszone pomidory
  • zielone oliwki
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • olej z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz


1. Indyka kroimy w paski. Do miseczki dajemy trochę oleju z suszonych pomidorów, kurkumę i słodką paprykę, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy pokrojonego indyka, mieszamy, żeby każdy kawałek był zamoczony w marynacie. Odstawiamy na jakieś 30 minut.
2. W międzyczasie kroimy w paski pomidory, oliwki na połówki, myjemy rukolę.
3. Indyka smażymy na patelni (nie musimy dodawać już tłuszczu, bo wystarczy ten z marynaty), studzimy.
4. Na tortilli rozkładamy najpierw rukolę, potem indyka, pomidory i oliwki. Składanki układamy na brzegu (jednej strony) tortilli, żebyśmy mogli ją później łatwo zwinąć. Zwijamy dość ciasno. Kroimy taką tortillę po zwinięciu na 3 kawałki. Tak robimy po kolei z każdym plackiem tortilli.
Przed nałożeniem składników na tortillę możemy rozsmarować serek naturalny, lub sos. Wtedy wszystko będzie nam się lepiej trzymało. Ja nie dawałam, ale i tak zawinięte ruloniki trzymały się tak jak trzeba :-)
Smacznego :-)

Zdjęcie - Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Drożdżówki z serem
1

Drożdżówki z serem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placuszki z cynamonem
2

Placuszki z cynamonem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zdrowe ciasteczka owsiane
2

Zdrowe ciasteczka owsiane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wytrawne gofry – z serem pleśniowym, chorizo i groszkiem

Wytrawne gofry – z serem pleśn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z sałaty rzymskiej i sosu farmerskiego

Surówka z sałaty rzymskiej i s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami
1

Sałata rzymska z parmezanem, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy