Jesienne bogactwo plonów pozwala nam cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe.
Pyszne i lekie ciasto, które smakuje cały rok. Dwie delikatne warstwy oparte na kakaowym biszkopcie. Sama nie wiem, która warstwa bardziej mi smakowała. Biała zawiera czekoladę więc jest słodsza a kawowa deliaktnie przełamuje jej smak. Całość doskonale skomponowana.
Bezglutenowe ciasteczka na bazie "mąki" owsianej i migdałowej to bardzo prosty deser, wymagający minimalnego nakładu pracy. W ciągu 35 minut możemy zajadać się pierwszą partią zdrowych i smacznych słodkości wiedząc, że słodycz pochodzi tylko z suszonych owoców dodanych do ciasta:)
W trakcie gotowania kremu okazało się, że mam za mało kremówki, aby masa zapełniła cały słoiczek. Zainspirowana owocową misą w jadalni i wspomnieniem tegorocznych mazurków sięgnęłam po banany i dodałam je do gotującego się karmelu. Następnie całość zmiksowałam i wyszło z tego coś moim zdaniem jeszcze lepszego niż klasyczny słony karmel - bananowy krem krówkowy z solą :)
Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami.
Domowe maślane ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe.
Chyba nie ma deseru, który bardziej kojarzyłby mi się z wykwintnym zakończeniem romantycznej kolacji. Suflet czekoladowy, bo o nim mowa w zaskakujący sposób łączy w sobie delikatną konsystencję z intensywnym, głębokim smakiem.
Jestem wielką fanką czekoladowego bloku rodem z PRLu, zatem zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zajęło mi wypróbowanie jego białej, waniliowej wersji. Ale wreszcie się udało. I co? No cóż, obydwa bloki są dobre, z tym, że jeden ma nad drugim zasadniczą przewagę. Zgadnijcie który nad którym.
Masło i czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Następnie za pomocą drewnianej łyżki połączyć z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dodać roztrzepane jajka i utrzeć na sztywną masę...