Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pamiętam bardzo dobrze starą śliwę na ogrodzie, pamiętam jak często przesiadywałam na jej grubych konarach i podglądałam ukryte w czeluściach liści ptaki, pamiętam że owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala nam cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski. Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na formę o śr 24 cmCzas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie


200 g masła

200 g cukru

200 g serka kremowego*

300 g mąki

2 jaja

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok 800 g śliwek

ok 3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

*może być ricotta lub inny kremowy serek naturalny
Kruszonka

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki razowej

garść płatków migdałowych

1/4 szklanki brązowego cukru

100 g zimnego masła szczypta soli

Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Formę na ciasto natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 3. W misce miksera ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą i jasną masę 4. Wbijamy kolejno jajka wciąż ucierając 5. Do masy dodajemy serek i ucieramy tylko do połączenia składników 6. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do masy, krótko łączymy 7. Masa powinna być gęsta aby utrzymać owoce, przekładamy ją do przygotowanej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek, bez pestek, przecięciem do góry. oprószamy brązowym cukrem i cynamonem 8. Kruszonka - zimne masło łączymy z dwoma rodzajami mąki, szczyptą soli, cukrem i płatkami migdałów, rozdrabniamy za pomocą miksera lub kruszymy w dłoniach aż powstaną nam w miarę równe grudki 9. Posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika 10. Pieczemy ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka



Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów