Batony owsiane z masłem orzechowym

Batony owsiane z masłem orzechowym
Batony czekoladowo – orzechowe z olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Masło orzechowe, czekoladę i olej kokosowy rozpuszczam na patelni, dodaję płatki owsiane i orzechy. Wszystko rozkładam na blaszce, schładzam i kroję na kawałki. Batoniki przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Idealny deser dla dorosłych łasuchów i dzieci, bardzo polecam :) Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony.

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 szkl.  masła orzechowego
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g gorzkiej czekolady
Na patelni, na małym ogniu rozpuszczam masło orzechowe i olej kokosowy ( nie dopuszczam do zagotowania ). Masę odstawiam z palnika i dodaję posiekaną czekoladę. Wszystko mieszam, do czasu kiedy czekolada się rozpuści. Płatki owsiane mieszam z orzechami i dodaję do masy orzechowo – czekoladowej. Wszystko dokładnie mieszam. Małą blaszkę o wym. 20 x 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód wykładam masę i lekko ją ubijam, następnie schładzam. Najlepiej schłodzoną masę, dać do lodówki na całą noc. Na następny dzień można kroić batoniki. Batoniki szczelnie zapakowane przechowujemy w lodówce. Smacznego

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów