Snickers na herbatnikach
Smaczne i proste ciasto, które można przygotować nie używając piekarnika. Bardzo szybko znika :) Polecam !
przepis znalazłam u Aguzji
szklanka = 250 ml
Składniki :
masa :
- 1 l mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 220 g masła
dodatkowo :
- 180 g herbatników typy Petit Beurre
- 180 g herbatników kakaowych
- 1 puszka masy kajmakowej [ok.510 g ]
- 1 szklanka orzechów włoskich
- sól
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać.
2,5 szklanki mleka i masło umieścić w rondelku. Zagotować.
Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń, oba cukry - dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, żeby nie było grudek. Masę wlewać powoli na gotujące się mleko, energicznie mieszając - budyń ma być gładki i bez grudek. Gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Odstawić na parę minut, aby trochę przestygł. Podzielić na 3 równe części.
Blachę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Na nich rozsmarować 1 porcję budyniu. Na budyniu ułożyć warstwę jasnych herbatników, na nich drugą część masy, następnie ułożyć herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.
Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie (zrobi się trochę rzadsza i będzie ją łatwiej rozsmarować). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i lekko posolić. Posypać prażonymi orzechami.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).