Najsmaczniejsza chałka jaką upiekłam i jaką jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie.
Efekt - delikatny, rozpływający się w ustach krem z biszkopcikami o intensywnym smaku pomarańczy. Do tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził.
Białko z cukrem ubić na pianę. Wodę zagotować i wsypać do niej żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Jak ostygnie, dodawać stopniowo do ubijanej piany. Następnie podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Wlać do uprzednio przygotowanego naczynia. Zalewać warstwami. Wierzch zalać galaretką...
Eklerki to taki deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią!
Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni.
Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka!
Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere, przypominający krem budyniowy.
Nazwa bierze się stąd,że po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go z ok.50 cm na podloge ( ja robię to 2 razy ) potem studzę i efekt jest jak widac- biszkopt plaski jak stół.
Mini frittaty z zielonymi szparagami i parmezanem są świetnym pomysłem na wiosenne śniadanie lub piknik. Najlepsze wg mnie zaraz po upieczeniu, choć i na zimno smakowały całkiem nieźle.
Lekka, pyszna rolada kokosowa, z dodatkiem owocόw. Na Wielkanoc dodałam do masy serowej wiśnie z domowej konfitury, na majόwkę zrobiłam to samo ciasto z mrożonymi jagodami. Za każdym razem rolada była znakomita, po prostu palce lizać!
Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :)
Dzisiaj przygotowałam dla Was nieziemską tartę z płynnym solonym karmelem i ganachem czekoladowym. Mogę spokojnie powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych rzeczy jaką kiedykolwiek przygotowałam i myślę, że jest to najlepsza zachęta dla Was :) Wystarczy popatrzeć na nią by stwierdzić, że smakuje obłędnie :)
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami.
Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne!
Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie, a nawet jabłka!